Arteritis temporalis

Édesanyámnak (76 éves) 1 éve diagnosztizálták a fenti, autoimmun típusú betegséget. 1 éve szed szetoidot rá, a nagy kezdőadagra jól reagált, de a kezelőorvosa 3 hónap után teljesen lecsökkentette, így a panaszai visszatértek. Az újabb próbálkozásra szintén jól reagált, de sajnos a gyógyszer (Medrol) rengeteg mellékhatása fokozatosan jelentkezett.Újbóli csökkentést írtak elő, egészen 2 mg/napig, amikor a kezdeti tünetei ismét visszatértek (emelkedett vérsüllyedés, fejfájás, láz) , így napi 4 mgra visszaemelték az adagját. A feje nem fáj, láza nincsen, de a vérsüllyedés értéke még most is 80-90 körül mozog. Ki lehet ebből a betegségből egyáltalán gyógyulni, vagy most már élete végéuig szednie kell a szteroidot? várom válaszukat, előre is köszönöm Dér Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza Arteritis temporalis témában

Tisztelt Kérdező,

ebből a betetgségből (csakúgy, mint az összes vasculitisből) kigyógyulni jelen tudomásunk szerint nem lehet, de tartósan tünetmentessé válhatnak a betegek. Sajnos tényleg a szteroid a legjobb gyógyszer, de a mellékhatások is óhatatlanul jönnek bizonyos dózis és idő után. Ilyenkor lehet próbálkozni azathioprin (Imuran) vagy chloroquin (Delagil) bázisterápiával, amelynek a hatása 6 hét után alakul ki és ezután meg lehet próbálni a steroid dózis csökkentését. Ha azonban jellegzetes tünetei nincsenek az édesanyjának, csak a süllyedése gyorsult, az nem csak az arteritis temporalis aktivitásától, hanem egyéb gyulladástól, esetleg daganattól is lehet. Így ezt is ki kell vizsgálni.

Üdvözlettel: Dr. Szántó Antónia, immunológus

Kérdés: 2009. június 02., 14:26; Megválaszolva: 2009. június 02., 14:26
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Covid 19 harmadik oltás
Tisztelt Doktor/Nő/Úr! Egy éve systemas sclerosist diagnosztizáltak nálam. Trexánt szedtem, de amikor a covid 19 világszerte (így nálunk is)...
Ízületi fájdalmak, ASO latex...
Autóimmun beteg covid vakcina
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...