Autoimmun beteg

1.) Autoimmun beteg szedhet-e immunerősítő szereket (homeopátiást vagy szintetikus gyógyszert)? 2.) Milyen étrenddel és esetleg milyen homeopátiás ill. gyógyszeres kezeléssel lehet eredményes HÍZÓKÚRÁT tartani? 3.) Az emésztőrendszer candida-fertőzésének, vagy milyen más betegségnek a tünetei az alábbiak: - nagyfokú só- és édességfogyasztás - étvágytalanság - állandó kimerültség - lesoványodás (190cm/67kg) Mivel gyógytható ez az állapot? Köszönettel várom válaszát!

WEBBeteg szakértő válasza autoimmun betegség témában

Kedves Kérdező!

1. Az autoimmun betegségek a védekező rendszer kóros működése miatt alakulnak ki. A klasszikus terápia során olyan gyógyszereket használunk, melyek az immunrendszer aktivitását csökkentik, így a saját fehérjék elleni reakció is mérséklődik. Tehát autoimmun betegség esetén nem az immunrendszer "erejével" van gond, hanem azzal, hogy a szabályozás illetve a saját-idegen megkülönböztetés zavara áll fenn. A homeopathiás szerek ilyenirányú hatásáról nem tudok nyilatkozni, jelenleg nem szerepelnek a klasszikus orvoslás szakmai irányelveiben.

2. A testsúly növelése több tényezőtől függ:

- bevitel: kellő energia tartalmú és megfelelő minőségi összetételű táplálékbevitel (nyomelemek, ásványi sók, vitaminok, rostok)

- felszívódási zavar jelenléte esetén hiába van megfelelő táplálékbevitel, a szervezet számára hozzáférhetetlenek a tápanyagok (ilyen zavar lehet a lisztérzékenység, a hasnyálmirigy-elégtelenség, bizonyos bélfertőzések)

Nagyon nagy segítséget nyújthatnak a testsúly növelésében a különböző tápszerek. Olyan speciális készítmények is hozzáférhetők már, melyeknek immunmoduláns (a védekezőrendszert szabályozó) hatása is van, amellett hogy magas energiatartalmat és kiegyensúlyozott összetételt biztosítanak.

Emellett segítségére lehetnek a pre- és probiotikumok illetve számos betegem az aloe vera készítmények jótékony hatásáról számolt be.

3. A candida fertőzést én már következménynek tartom, mert ép védekező rendszer esetén nem okozhat klinikai tüneteket jelenléte. Ha mégis ez áll a panaszok hátterében, a bélflóra egyensúlyának visszaállítását és az immunrendszer erősítését tartom elsődlegesnek (ha ismert autoimmun betegsége van, ez komoly nehézségbe ütközik) . A leírt tünetek alapján nehéz bármilyen diagnózist felállítani. Az étvágytalanság-kimerültség-fogyás szekvencia minden krónikus betegség jellemzője. A nagyfokú só- és édességfogyasztás sem specifikus igazán, a fokozott szénhidrát-bevitel elősegítője a candida előretörésének, nem következménye.

Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. május 18., 23:20; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:28
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Segitség a diagnosztizáláshoz.
1978-79 ben orrvérzésem, vérköpásem, rossz közérzetem, szem gyulladásom, orr nyálkahártya gyulladásom lett.Ezeket 1988 nyaráig kezelték. Akkor...
Myositis, SLE
Jó napot! Nagyjából 4 éve kezdődött autoimmun betegségem, elég reménytelenül. Mára már eljutottunk oda hogy talán SLE, myositis (mostani...
Orvoshoz menni vagy nem menni?
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 26 éves nő vagyok, 22 évesen volt egy mélyvénás trombózisom (nem szedtem fogamzásgátlót, nem volt sérülésem...
Autoimmun betegség
Kedves Doktornő/Doktor Úr! Az ínyem és a hüvelyem is állandó gyulladásban van. A parodontológus és a nőgyógyász szerint is autoimmun betegség...
Mi lehet a bajom?
Üdvözlöm! Sosem voltam telt, 45 kg volt a max. sajnos, de most már ott tartok, hogy 35 kg lettem, mert valami felemészti a szervezetemet, de nem tudják...