Reumathoid Artrithis

Üdvözlöm. Én RA-s beteg vagyok, de 2006 óta tünetmentes.Létezik hogy ez a betegség hosszú ideig passzív állapotban van? A tünetmentes időszakban is szükség van kontrollra? A fogamzásgátló tablettának van-e negatív hatása a betegségre? Olvastam arról, hogy a betegség szövődménye lehet mellhártya-tüdő-érgyulladás, csontritkulás. Ez a nem kezelt gyulladáskor várható vagy egyébként is? A csontritkulás a szteroidok hosszú szedésével van kapcsolatban vagy az Ra-s betegek amúgy is számolhatnak ezzel? Egyébként hogyan zajlik egy csontsűrűség vizsgálat? Köszönöm válaszát. Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza reuma témában

Kedves Katalin!

Az RA többféle lefolyást mutathat. A leggyakoribb, ún klasszikus forma, amikor a betegség bizonyos időközönként fellángol, majd megnyugszik. Van olyan forma, amikor szinte állandóan aktív, nagyon nehezen tudunk remissziót elérni, és van olyan is, amikor hosszú ideig gyakorlatilag tünetmentes a beteg. Lehet, hogy az Ön esetében ezzel a típussal állunk szemben. Óva inteném azonban attól, hogy ebben az időszakban kihagyja a rendszeres reumatológiai felülvizsgálatot. Azt javasolnám, hogy ilyenkor nyilván ritkábban lesz rá szükség, de fél évente egyszer menjen el kezelőorvosához.

A következő érdekes kérdés, amit nem említ levelében, hogy kell-e ilyenkor tartósan gyógyszert szedni? Mivel nem kérdezett rá, gyanítom, hogy nem szed gyógyszert rendszeresen. Ez vitatott téma, hogy a klinikailag tünetmentes állapot mellett vajon nem lesz-e radiológiai progresszió, azaz a csontszerkezetben további romlás, destrukció? Valószínűleg ha ennyire inaktív a betegség, maradhat bázisterápia nélkül egy darabig, de éppen emiatt fontos a rendszeres orvosi, laborkontroll, hogy akár a klinikai tünetek, tehát az ízületi fájdalom és duzzanat jelentkezése előtt ki tudjuk mutatni azt az állapotot, amikor fellángolás várható, pl. egy emelkedő anti CCP antitest szint által.

A fogamzásgátló tabletta szedésének a betegségre sem pozitív, sem negatív befolyását nem sikerült igazolni a tanulmányok során, tehát ezek egyáltalán nem kontraindikáltak.

A mellhártya, tüdő és érgyulladás társulhat a betegséghez változó százalékos arányban, tulajdonképpen a rheumatoid csomó is egy ilyen érgyulladás következménye. Jellemzően inkább a tartósan aktív, nehezen kezelhető betegségeknél jelentkeznek.

A csontritkulás természetesen a szteroidok szedésével egyértelműen összefügg, de betegséghez önállóan is társul csontritkulás, hiszen a gyulladás lokálisan az ízületek mellett a kézközépcsontokat, kéztőcsontokat, stb. is eléri, és megbomlik a csontszerkezet, ún, sávos osteoporosis jön létre. A csontsűrűség, ún. DEXA vizsgálat egy teljesen fájdalmatlan szűrővizsgálat. A lényege az, hogy a csonttörési kockázatnak leginkább kitett helyeken (combnyak, csigolya, esetleg az alkar) megmérik egy gép segítségével a csont sűrűségét. Kis sugárterheléssel jár, tehát a rtg sugár elnyelésén alapszik, minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban elnyeli a sugarakat és fordítva. Ebből számítógép segítségével fogják meghatározni az adott életkorban jellemző átlagértéktől való eltérést az Ön esetében. Minél nagyobb ez az eltérés negatív irányban, annál súlyosabb fokú a csontritkulás, a -2, 5-es T-score értéket szoktuk az osteoporosis határának tekinteni.

Tisztelettel: dr.Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus

Kérdés: 2008. november 16., 19:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 11:12
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Autóimmun beteg covid vakcina
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás