Dermatomyositis újfent

Tisztelt Gócs Doktor Úr! Köszönöm válaszát a, Dermatomyositisre vonatkozó kérdésemre. Kérem, nézze el nekem, ha néhol nem teljesen helyesen fejezem ki magam, de igyekszem felvázolni a helyzetet. Időközben megtörtént az immunvizsgálat is, a kisfiúnak a vérében még nem találtak ellenanyagot, de kezelni kell az érintett bőrfelületeket szteroidos kenőccsel és teljes fényvédelmet kell alkalmazni. Kérdésem, hogy ez pontosan mit jelent? Ugyanis a kisfiú anyukája már délután-este 6-7 órakkor kiviszi a gyermeket. Csak a közvetlen napfénytől kell-e óvni Őt, vagy egyáltalán nem mehet ki a szabadba? A gyerektől havonta vesznek újra vért és havonta végzik el a szükséges vizsgálatokat, hogy megjelenik-e az a bizonyos ellenanyag. Jelenleg a fiúcskán egyre több a bőrfelszíni elváltozás, már a nyakán és a kis felsőtestén is vannak nyomok, azokat is kenni kell. Ennek lehet oka az, hogy esetleg nem kapja meg a kellő fényvédelmet? Köszönöm ismételt segítő válaszát. Üdvözlettel.

WEBBeteg Szakértő válasza fényvédelem témában

Kedves Kinga! A fényvédelem a direkt napfénytől való védelmet jelenti, ami minden szteroidkezelés mellett javasolt. Mehet szabadba, de a kezelt bőrfelületet közvetlenül ne süsse a nap. Azt, hogy a fény vagy az alapbetegség miatt jelentkeznek új elváltozások, innen nehéz megmondani, de a kezelőorvos a látott kép alapján valószínűleg meg tudja tenni. Én inkább az alapbetegségre fognám, mint a fényvédelem hibájára. Tisztelettel: Dr. Gócs Viktor

Megválaszolva: 2011. augusztus 03.

Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek

Napozás hatása a szemre
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy káros-e a szemre, ha csukott állapotában napozunk? Csak azért, mert ugye a szoláriumban is adnak rá egy eszközt, ami...
Napozás
Kedves Dr.! Tobb kerdesem is lenne, mivel sok bajom van a nappal. Nagyon erzekeny, szeplos a borom. A naptol piros foltok jonnek ki rajtam majus ota, ezert...
Anyajegyek, nyár, UV sugárzás
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Sajnos eddig nem volt jellemző rám az egészséges életmód, azonban, december eleje óta mindennap egy órára elmegyek kocogni a friss...
Diabetes, testmozgás
Üdvözletem! Gyermekkorom óta küzdök a sulyommal, nehezen tudom tartani, de mellé világ életemben aktívan és rendszeresen sportoltam is. Jelenleg fegyveres...
Telangiektázia tartós?
Kedves Doktornő! A szklerodermára jellemző telangiektáziák tartósak, tehát nem tűnnek el az idővel maguktól? A szajpadlásomon néha előjönnek piros pontok,...
Szisztémás szklerózis telangiectasia
T. Doktornő! Van arra példa, hogy a szisztémás szklerózisra milyen fajta telangiectasia a jellemző? Valahol azt olvastam, hogy a matt, de valahol keverednek...