SLE nephropathia WHO IV/B

31 éves férfi 2013 12.02-án diagnosztizált SLE ACR kritériumok alapján 11/6 Kezelések: ARB-t indítottak Iv.methylprednisolon 1 hétig 80mg utána 36mg, majd 24mg, Noacid 40mg, Portiron 25mg, D3 vit, 1000NE 2014.02.03-tól ezeken kívül még Imuran 50mg május 5-ig. (Márciusban labor mérsékelt anaemia, vizelet, ANA poz., anti-DNA vizsgálat nem volt) 05.05-én ambuláns anamnézis: oedema, testszerte hólyagos sebek, Raynaud sy 3-fázisú tünetek, SLE továbbra is aktív, nephrosis szindróma gyanúja.Plusz gyógyszer: calcivia 2X1, Corinfar 20mg 2X1, Aspirin protect 100mg 1X1. 05.12-től gyógyszerek: Medrol 24mg, inj.Clexane 0, 8ml, inj.furosemid 2X6ml, C Kaldyum 3X1, Portiron 25mg, Noacid 40mg, Atoris 40mg. Vesebiopszia 05.21. WHO IV. Ekkor Pulzus szteroid és ciklofoszfamid "lökéskezelés" 06.07-ig Medrol 64mg, Portiron 1x25mg, Noacid 1x40mg, Atoris 41mg, Furosemid AL 1x500mg, Kaldyum 3x1, Uregyt napi 50mg, Coverex AS 5-0-2, 5mg, Clexane este 0, 8ml, vitaminD3 napi 1000NE, Calcium carbonate 2x500mg. 06.07éngörcsrohamok, oedema, testszerteégő bőrkiütések miatt ambulancia Medrolt csökkentette 32mg-ra, coverexet elhagyatta oedema miatt.06.16-06-30 között ciklofoszfamid infúzió (1g) oedemát intravénásan sem tudták kezelni, proteinurea 10g feletti.Júliusban végén újra ciklofoszfamid infúzió. Augusztus 18-án leírhatatlan mértékű oedema miatt űjra kórházi felvétel, 25-én az állapot kritikussá válása miatt azonnali dialízist kezdtek. Az EPI- GFR ártékek december 02-án > 90, július végén 10. Jelenleg Medrol 16mg, melynek csökkentését a kezelőorvos nem tervezi, nehogy a bőrtünetek kiújuljanak. Augusztusban a kezelőorvostól megkérdeztük, hogy van-e értelme erőltetni a ciklofoszfamid kezelést, ha nem tudjuk elkerülni a dializálást, azt a választ kaptuk, hogy ha 3 kezelés eredménytelen volt, akkor tulajdonképpen nincs. Most mégis folytatni akarják a 6-ik kezelésig. Az indoklás az volt, hogy van remény a vese állapotának javítására, esetlegesen a dialízis elhagyására is. Valóban visszafordítható még ez az állapot? Válaszukat köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza SLE témában

Kedves Kérdező!

Sajnos, erre a kérdésre nem lehet interneten választ adni. Igazából nem interneten sem. A beteg állapota elég gyenge, a saját vese megmentése pedig nagyon fontos dolog. Ha most az ebben specialista orvosok úgy látják, hogy van remény a vese megmentésére, akkor bizonyára van. Az állapot - amíg a vese még működik - elméletileg visszafordítható.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2014. szeptember 30., 18:43; Megválaszolva: 2014. október 09., 11:48
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Terhesség válalás
Tisztelt DR-nő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy idén májusban volt egy terhesség megszakításom (23 hetes magzat) súlyos szívfejlődési...
bizonytalanság
Tisztelt Doktornő! kb.10 éve kezdődtek panaszaim, ekzémás jellegű bőrtünetek. Akkor szövettan SLE igazolt, de a vérvétel ezt nem támasztotta...
SLE Betegség
Tisztelt Doktornő! 2013.01.18-án diagnosztizálták nálam a z SLE betegséget, szeretném megkérdezni, hogy okozhatta-e a betegséget az a körülmény...
SLE-terhesség
Kedves Szakértő! SLE betegséget állapítottak meg nálam 2011. augusztusban, de valószínűleg már egy évvel korábban kezdődött (csak akkor még...
SLE vagy LYME kór
Tisztelt Dr. Szántó Antónia! A véleményét szeretném kérni az alábbi helyzettel kapcsolatban. 1989-ben 8 éves koromban hirtelen teljesen...