• Segitség a diagnosztizáláshoz.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1978-79 ben orrvérzésem, vérköpásem, rossz közérzetem, szem gyulladásom, orr nyálkahártya gyulladásom lett.Ezeket 1988 nyaráig kezelték. Akkor vese problémáim lettek, amivel autoimmun betegként kezeltek.Ciklofoszfamidot és sandimmunt kaptam meg medrolt.1993 tavaszán azödémásodás miatt dializis kezelés következett.1996 ban kaptam vesét amivel jelenleg is jól érzem magam. A betegségem kezdetén 1978-ban született egy gyermekem, aki most 36 éves. Az elmúlt év tavaszán Ő is megbetegedett fülzúgás, köhögés, rossz közérzet szemgyulladás orrvérzés, halláscsökkenéssel.Bárhova megyünk vele mindenhol megállapítják a fenti tüneteket. Azóta a másfél évóta, hogy beteg lett rengeteg gyógyszert kapott, de a mostani szeptember 3.-án készített EEG -n azt mondták még mindig látszik a probléma, de az ugyanakkori röntgen is mutatja a gyulladást, és a gégészeten is azt mondták neki, hogy úgy néz ki az orr nyálkahártyája mintha agyon lenne mütve. Kérdésem az lenne, hogy mivel nekem is igy kezdődött a vese betegségem, nem e nála is ide vezet majd egy idő után?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a autoimmun betegség témában

        Kedves Kérdező! Könnyebb volna a válasz, ha azt is megírta volna, hogy Önnél az évek során fellépő sokféle tünet után végülis milyen betegséget állapítottak meg, ami a veseelégtelenséghez vezetett. (A leírtak leginkább a Wegener granulomatosisra illenek rá). A fiánál leírt tünetek nem feltétlenül ugyanennek a a betegségnek a jelei, sok más is okozhatja ezeket a panaszokat, ugyanakkor sajnos mégsem zárható ki, hogy őnála is hasonló alakul ki. Amit az orrnyálkahártyáról ír le, az - látatlanban - lehet egy szövetelhalással járó folyamat jele is, ami előfordul a Wegener betegségben. Az EEG vizsgálat eredménye nem teljesen világos (az EEG az agyműködés zavarát mutatja ki), talán a rövidítés nem pontos. Az autoimmun megbetegedésekre való hajlam, nem tisztázott okokból, öröklődhet, de ezt megakadályozni nem lehet. Nem jelenti azonban azt, hogy ugyanaz a betegség alakul ki az utódokban, mint a szülőkben. Amennyiben Ön valóban a Wegener granulomatosisban szenved, vagy szenvedett, arról nem bizonyították hogy öröklődik.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2014. szeptember 14., 12:13; Megválaszolva: 2014. szeptember 16., 09:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: