• Sjögren szindróma lehetséges?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszelt Doktor Úr! Kérdésem probálom leegyszerűsíteni, mert csak egyenlőre feltevés, de szeretném tisztázni, hogy fennállhat -e gyermekem esetében Sjögren-szindróma. Fiamnál 3 évig tartó huza-vona után pszichés panaszok után eszméletvesztéses tetániás roham után epilepsziával kezelték, majd hasi fájdalmakkal Crohn diagnózist állítottak fel egy UH alapján és végül tavaly áprilisban diagnosztizálták, hogy coeliakias. A kérdésem ettől ugyan független, de 1 autoimmun betegség már fennáll nála. Mivel memória problémák miatt további kivizsgálások folytak, ezért kértek az orvosok mindenféle vérvizsgálatot. Itt lepődtem meg mert az Anti SS-A (Ro) antites szintje 6, 25 Abs/COV (normál érték kisebb mint 0, 89). Az orvos elsiklott felette, nem foglalkozott vele, de bennem aggodalmat keltett. Az epilepszia vizsgálatára irányuló MR idült Mastoiditist mutatott. (most nem volt panasza) Viszont 6 évesen mactoidectomiaja volt kétoldali. Majd 7 évesen nem igazolt mononucleosisa volt, arra tudok gondolni, hogy inkább fültőmirigy gyulladás lehettett mindkét oldalon. Olyan volt mint egy jóllakott hörcsög és fulladt. (fotó is van róla) A mononucleosis tesz negatív volt. Cystomegalovirus IgG (vidas) poztiv. MInden más negatív. Jelenlegi panasza a szájszárazság, eddig gyógyszer mellékhatásra gondoltam. Illetve evés közben csuklik, mert nem bírja lenyelni az ételt. Évek óta megfigyeltam, hogy nagyon pici falatokat eszik, gondolom amiatt, hogy nincs elég nyál a szájában. Rengeteg folyadékot iszik és mindig kortyolgatva iszik. Újabban az elmúlt két hétben kétszer volt, hogy éjszaka orrvérzése volt álmában. Nem emlékszik rá, csak reggel vette észre, hogy véres volt az egyik orrnyilása. Szemszárazsági problémák szerencsére nincsenek. De aggasztanak ezek a tünetek. Ön szerint lehetséges egy másik autoimmun betegség fennállása? Lehet ez Sjögren szindróma? Mit javasol kihez forduljak ez ügyben? Várom segítségét! Ha esetleg bármilyen dokumentumra szükség lenne, akkor küldök. üdvözlettel

        Dr. Szántó Antónia válasza a Sjögren témában

        Kedves Kérdező, nem ismerem ezt a fajta anti SS-A kitet, nálunk nem ilyen a mértékegység. Ha szárad a fia szája, akkor érdemes lenne egyrészt leméretni a nyáltermelését (fogászaton, Parodontológián), másrészt 3 hónap után megismételni (akár máshol) az anti-SS-A vizsgálatot. Ha mind a kettő kóros leletet mutat, akkor érdemes a szemén a könnytermelést is leméretni. Fiúkban és pláne fiatalokban extrém ritka a Sjögren-szindróma, de nem lehetetlen. Üdvözlettel,


        Dr. Szántó Antónia, immunológus
        belgyógyász-immunológus Itt kérdezhet

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2012. április 16., 16:19; Megválaszolva: 2012. április 17., 15:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: