• autoimmun betegség vagy HIV?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Gyakran emlegetik egy lapon a HIV fertőzést és az azathioprin valamint prednizolon típusú gyógyszerekkel kezelt autoimmun betegségeket, hiszen mindkettő immunhiányos állapothoz vezet és hasonló tünetegyüttesekkel jár (pl. az ellenálló-képesség csökkenése különböző vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben, alacsony fehérvérsejt, különösen limfocita szám stb.). A kérdésem az lenne, hogy a HIV teszt egyértelműen csak a már említett HIV vírus jelenléte esetén adhat pozitív eredményt, vagy befolyásolja a tesztet, ha valaki autoimmun beteg és a kezelése során alkalmazott gyógyszerek (pl. Imuran) miatt gyengült az immunrendszere és csökkent pl. a limfocita száma? A válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szántó Antónia válasza a autoimmun betegség témában

        Tisztelt Kérdező, a HIV teszt CSAK a HIV vírus jelenléte esetén adhat pozitív eredményt. Álpozitív eredményt semmilyen gyógyszer nem okozhat. Üdvözlettel,


        Dr. Szántó Antónia, immunológus
        belgyógyász-immunológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2012. március 19., 15:55; Megválaszolva: 2012. március 21., 15:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: