• Sjögren-szindróma, cukorbetegség - mellékhatások? gyerekvállalás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő! 2 éve diagnosztizálták nálam a Sjögren-szindrómát, 8 éve vagyok cukorbeteg. A Sjögrent kezdetben nem kellett semmivel sem kezelni, aztán kb. fél éve újabb tüneteim jelentek meg, ami miatt Delagilt kaptam. Nemrég az orvosom folytatni akarta a Delagilt, de említettem neki, hogy nemsokára gyereket szeretnék, és ő akkor azt mondta, hogy nincs más választásom, mint napi 4 mg Medrol szedése a terhességig és az alatt is. Mondták, hogy a vércukorszintemet is emeli majd, de érdekelne, hogy ez a mennyiség milyen mellékhatásokat okozhat még? Nagy mennyiségű hízást olvastam és emiatt aggódom is... Érdekelne továbbá, hogy nehezebben eshetek-e teherbe illetve a terhesség alatt milyen mellékhatásai ill. kockázatai lehetnek a Medrolnak és a cukorbetegségnek rám és a babára nézve? Valóban a Medrol az egyetlen megoldás ebben az esetben? Kell-e esetleg valamilyen kiegészítő vitamit szedni a kezelés alatt? Köszönöm a választ!

        Dr. Szántó Antónia válasza a Sjögren témában

        Tisztelt Kérdező! A Delagilt nem kell abbahagyni terhesség tervezésekor, és terhesség alatt sem. Medrolt így nem kell feltétlenül szedni, ha a Delagil mellett jól van. Ha azonban így nem sikerül a terhesség, akkor tényleg megfontolandó a Medrol elkezdése, de az a cukorháztartást ronthatja. Egyébként biztonsággal szedhető a Medrol is terhesség alatt, de ha nem muszáj, én nem adnám egy cukorbetegnek. Üdvözlettel,


        Dr. Szántó Antónia, immunológus
        belgyógyász-immunológus Itt kérdezhet

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2012. február 21., 13:59; Megválaszolva: 2012. február 22., 11:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: