• Egy Imurannal és Medrollal tartósan kezelt, autoimmun nőbeteg felvállalhat egy terhességet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! 2007. januárjában diagnosztizáltak nálam egy nagyon ritka, gerincvelő-gyulladással járó autoimmun betegséget, melynek neve Neuromyelitis Optica (DEVIC). Azóta kezelnek Imurannal (azatioprin) és Medrollal, de csökkenő dózisban. A Medrol-t napi 64 mg-al kezdtük, majd folyamatosan csökkentettük, ma már csak kétnaponta szedek 4 mg-ot belőle. Az Imuran-ból napi 200 mg-ot szedtem mindig is, de a vérképemben olyan mértékű romlást eredményezett (alacsony fehérvérsejtszám és vérszegénység), hogy csökkentettek az adagon és három hónapja 150 mg-ot szedek belőle. Nemrég múltam el 28 éves és lassan felvetődött bennem a gondolat, hogy belátható időn belül (4-5 év) lehetne-e saját gyermekem, egyáltalán a betegség mellett van-e mód arra, hogy teherbe essek és egészséges kisbabának adjak életet? A kezelőorvosom óva int attól, hogy az említett gyógyszerek szedése mellett (különösen az Imuran mellett) belevágjak egy terhességbe, mert szerinte a gyógyszerek súlyos következményekkel járhatnak a magzatra vagy rám nézve, de én hallottam és olvastam olyan autoimmun betegekről, akik a kockázatok mérlegelése mellett belevágtak a babaprojektbe és sikerrel jártak. Ön szerint az Imuran és a Medrol tényleg kizárja a gyermekvállalás lehetőségét? Sajnos az állapotom stabilizálása és a betegségem kezelése megköveteli a gyógyszerek rendszeres szedését (esetleg a Medrol elhagyására van esély), viszont ezek terhességre gyakorolt hatásáról vannak ismeretei? A válaszának reményében maradok tisztelettel és minden jót kívánok Önnek! Az őszinte válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szántó Antónia válasza a autoimmun betegség témában

        Tisztelt Hölgyem, önmagában a Medrol és az Imuran szedése miatt nyugodtan vállalhat terhességet, mindkettőt végig lehet szedni a terhesség során is, a méhlepényen ugyanis elenyésző mennyiségben jutnak át ezek a gyógyszerek. Még az adagon sem kell csökkenteni. Azt már a gondozó orvosának kell megmondania, hogy a betegségből kifolyólag Ön van-e olyan állapotban, hogy terhességet vállaljon. Üdvözlettel,


        Dr. Szántó Antónia, immunológus
        belgyógyász-immunológus Itt kérdezhet

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 17., 13:58; Megválaszolva: 2012. február 21., 07:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: