• Asztma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/ Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy asztmát diagnosztizáltak nálam nem régen. Szeretném megkérdezni hogy lehet-e ezzel a betegséggel hidegben dolgozni vagyis 0-5 fok között! Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kiss Krisztina

        Dr. Csuth Ágnes válasza a asztma témában

        Nehéz a kérdés, nem is lehet rá egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni. Az asztmásoknak a hideg és a testmozgás is súlyosbíthatja tüneteit, de a kettő együtt akár életveszélyes kombináció is lehet. Amennyiben a külső hőmérséklet alacsony, és ez a hideg levegő a légutakba jut, megnő az esélye asztmás roham kialakulásának. Ezt a veszélyt növeli az, ha testmozgást is végez valaki a hideg környezetben. A normál levegővételek során az orrunkon keresztül lélegzünk, a levegőt, melyet beszívunk, az orrnyálkahártya felmelegíti, és kellően nedvessé teszi. Az emberek hajlamosak arra, hogy erőteljes testmozgás, edzés során a szájukon keresztül is vegyenek levegőt, ezáltal kimarad a belélegzett levegő párásítása és melegítése, így a légutakban direkten szárazabb és hidegebb levegő kerül. A terhelés kiváltotta asztmára jellemző, hogy a hörgők és a hörgőcskék falának simaizmai fokozottan érzékenyek erre az alacsonyabb hőmérsékletű és szárazabb levegőre, ezáltal összehúzódnak, mely a légutak következményes szűkületét vonja maga után. A testmozgás előtt alkalmazott inhalátorok, hörgőtágítók segítenek megelőzni és kontrollálni az asztmás rohamokat. A gyógyszeres kezelés mellett a sportolók/testmozgást végzők egyéb óvintézkedéseket is tehetnek. Ilyen a néhány perces bemelegítés, mielőtt teljes intenzitással elkezdik az edzést, az orron keresztül történő lélegzés (hogy felmelegedjen és párásabb legyen a levegő, mielőtt a légutakba jut), valamint a szánk elé tekert sál vagy arcmaszk viselése: ezek mind segíthetnek a tünetek megelőzésében. Hideg időben megfelelő védelmet nyújt a fizikai terhelés okozta asztma ellen az olyan arcmaszk is, amelyben hőcserélő betét van. Amennyiben légúti fertőzése van, szintén nagyobb eséllyel alakulhat ki asztmás roham, így lehetőleg mind a hidegben tartózkodást, mind a sportolást/testmozgást időzítse arra az időszakra, amikor már meggyógyult. Remélem, kielégítő volt a válaszom.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 07., 17:05; Megválaszolva: 2010. július 08., 11:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés