• COPD?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr, A mai napon voltam mellkas röntgenen és a következő leletet kaptam: Emphysema, diffus peribronchitis és bronchitis Nem nagyobb szív. Az aorta sem tágabb. Háziorvosom konrétan nem mondta meg hogy mit jelent ezért interneten utánanéztem és többek között az Önök honlapján elég ilyesztő dolgokat találtam. Ez most valóban COPD lehet? Előtörténet: Dohányzás kb. 2-3 éve volt hogy kisebb nagyobb megszakításokal majdnem egy éven keresztül mondhatni napi rendszerességgel 1 szál cigarettát elszívtam. Azóta hetente 2-3 szál cigarettát szívok. De az elmúlt másfél évben is volt olyan hogy 1-3 hónapig egyáltalán nem dohányoztam(ez a szünet kb. 2-3-szor is megismétlődött) 28 éves vagyok és hetente 4 napot töltök Budapesten 3-at a Balaton mellett ez kb. 10 éve megy így mondhatni rendszeresen. Allergiám van néhány dologra de a legerősebb a parlagfűre. Ez az ide évben homeopátiás kezelés mellett nagyon enyhe lefolyású volt. Különösen erősnek csak 2-3 évet mondanék belőle. kb. 2008 december 2. hetétől kezdve elkezdtem köhögni, orvost nem kerestem fel egészen December 31-ig. Amikor sikerült egy ügyeletes rendelésre elmennem. Itt azt mondták hogy a tüdőm tiszta (röntgen nélkül) kaptam antibiotikumot stb. Aztán január 1-től köhögésem rendkívül felerősödött, mondhatni fulladásos, és a lázam nem megy le. Na azóta napi 1-1 órás megszakításokkal fekszem folyamatosan. 5-én tudtam felkeresni háziorvosom, aki elküldött röntgenre és a fent említett eredményt kaptam. Az lenne a kérdésem hogy érdemes magam COPD-ra kivizsgáltani, ha igen hol tudom ezt megtenni? Válaszát várom. Köszönettel. András

        WEBBeteg szakértő válasza a COPD témában

        Tisztelt András!


        Ha elolvasta honlapunkon a COPD-re vonatkozó adatokat egyet nem észlelt, ami lehet nincs is leírva, hogy a COPD nagyon-nagyon ritka kivétellel 40 év felett és általában 20-30 év dohányzás után alakul ki. Ez tényleg egy kemény betegség, mert terhelésre nehézlégzést okoz és gyakoribbak a légúti fertőzések mint az átlag nem dohányzó embereknél.

        A röntgen felvétel önmagában nem alkalmas az emfizéma diagnózisához. Kétségtelen, hogy panaszai a köhögés, fulladás és köpetürítés az egyezik, de ez inkább lehet asztmás eredetű vagy ezen a talajon kialakult szövődmény egy megfázás következménye, amit most is elszenved. A COPD diganózisát a légzésfunkciós vizsgálat alkalmával észlelt áramláskorlátozottság mutatja ki biztosan. Enélkül nincs COPD diagnózis. Az emfizémát a radiológus azért írta le, mert valószinű a tüdejében több levegő volt a felvétel pillanatában ami emfizémára utal. De ez ilyen fiataloknál mint Ön a jelen betegsége elmúltával visszaáll egészséges szintre. Ha Önnek ismert korábbról az allergiás asztmája, még ha csak parlagfűre érzékeny, úgy gondolom a homeopáthia erre nem alkalmas.

        El kell menni tüdőgyógyászhoz és a nemzetközileg is használt terápiás ajánlások szerint kell kezeltetni asztmáját és akkor panaszai megszünnek, vagy nagyon kis mértékben okoznak majd a jövőben panaszokat Önnek. Minden esetre a dohányzást el kéne hagyni és erre saját akaratára van szükség. A dohányzás hosszú távon COPD-t, korai érelemeszesedést, tüdőrákot okozhat, de senkinek nem jó, pláne a mai szennyezett levegőjű világunkba. Nem beszélve, hogy költséges egészségkárosító szenvedély.

        Ne essen kétségbe. Mellkas felvételének leírása megfelel egy Ön korához illő asztmás egyénével, akinek peribronchialis gyulladásai zajlottak korábban vagy most is. Ez szinte 100%-ban gyógyítható csak menjen el bátran a legközelebbi tüdőgondozóba vagy tüdőgyógyászati szekrendelésre és járjon rendszeresen gondozásra asztmája miatt.


        Tisztelettel:

         

         Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-06 23:05:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 09:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: