Oxigénhiány sportoláskor

18 éves lány vagyok, krónikus allergiával. 1 éve sportolok rendszeresen és azt tapasztaltam, hogy egy-egy hosszabb futás után sípol a tüdőm, vörös a fejem és fáj, nehezen megy a légzés és szédülök. Ezek később lassan szűnnek. Lehet, hogy esetleg asztma? Az allergiára Fenistil retard kapszulát szedek már 4 éve, én úgy tudom annak nincsenek ilyen mellékhatásai.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a asztma témában

Leírt panaszait terhelés indukálta asztmának (effort induced asthma) hívjuk. Allergiás fiatal egyéneknél gyakoribb, mint idősebb asztmásoknál (lehet, hogy az idősebbek nem szaladgálnak annyit? ). Ne keseredjen el, és sportoljon tovább bátran. Olimpiát is nyertek már asztmás betegek, és nagyon sok élsportoló is asztmás. Ha jól be van állítva antiasztmatikus kezelésük, többé nem gond a sportolás. Lehet, eddig nem figyeltek fel orvosai erre a hajlamára, pedig csak egy légzésfunkiós vizsgálatra lenne szüksége terhelés előtt és után, de megteszi a csúcsáramlás mérés is, amit kis, zsebbe is tehető eszközzel lehet mérni. A terhelés indukált asztmát a terhelés előtt kell megelőzni: inhalálni hörgőtágítóval (pl. salbutamol) vagy leukotrien antagonistával (montelukast). Ezeket alkalmazni kell, és panaszai megszűnnek. Természetesen el kell menni szakorvoshoz, lehetőleg tüdőgyógyász-allergológushoz és sportorvos is kell, hogy tudjon a dologról, ha versenyszerű sportot szeretne űzni. Tisztelettel, Dr. Brugós László

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. május 13., 22:07; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:49
Kérdések és válaszok: Asztma
Asztma lenne!?
Van e asztmám
Lehet e bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kérdésem az lenne hogy bölcsesség fog fájdalma miatt (éppen töri át az inyt ) rettentően faj a az inyem.. Erre először...
Mellékhatás vagy fóbia
Tisztelt Doktor Nő! Allergiás asztmám okán, 2018 januárja óta részesülök kezelésben. Az Alvesco nevű belélegzőszer lett első körben a...
Hisztamin intolerancia
Kedves Doktornő/úr! 3 éve kezelnek asztmával, krónikus orrnyálkahártya gyulladással! Pár hónapja refluxom is lett.3 hete pedig szorongásos...