• Allergia, vagy nem allergia?!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Én 1 éves korom óta asztmás vagyok fizikai terhelésre. Rengeteget voltam emiatt kórházban, és a kezelések alatt egyszer a bőrömön csalánkiütések jelentek meg. Az orvosok azt mondták, hogy valószínű szalicil vagy penicillin érzékeny vagyok. Tehát azóta csak olyan gyógyszert szedhetek, amiben nincs szalicil. Nemrégiben észrevettem, hogy olyan arckrémem van, amiben van szalicil sav, de semmilyen allergiás kiütést nem vettem észre [természetesen úgy használok minden krémet, hogy előtte egy 24h-s bőrtesztet végzek magamon]. Ahogy a levelem elején is írtam, csak olyan gyógyszert szedhetek, amiben nincs szalicil. Ha lázas vagyok, vagy fájdalomcsillapítót kell bevennem, akkor Algopyrint szoktam bevenni. Attól a lázam is lemegy, a fájdalmam is elmúlik. De ennek a gyógyszernek a papírjára az van ráírva, hogy - idézem -: "Ne szedje az Algopyrin tablettát, azon betegek esetében, akiknél a fájdalomcsillapítók, mint acetilszalicilsav, paracetamol, diklofenák, ibuprofén, indometacin, naproxen hörgőgörcsöt vagy más túlérzékenységi reakciót (pl. csalánkiütés, orrüreggyulladás, vizenyő) váltott ki. Tavaly télen tyúkszem nőtt a lábamon, arra csak olyan tapaszt tudtam venni, ami szalicilt tartalmaz, és semmilyen bőrkiütést nem vettem magamon észre, és a hatása is megvolt. Az asztma rokonbetegsége az ekcéma, és sajnos az Én bőrömön is előjönnek a nyakamon, csuklómon, kézfejemen, és az ujjaim között. DE akkor is kijönnek rajtam ezek a kiütések, mikor a krémeket, vagy épp a tapaszt nem használom. A pulmonológusom azt mondta, hogy semmilyen szalicil tartalmú készítményt ne használjak. Tehát a kérdésem az lenne, hogy ha szalicil tartalmú készítménytől nem veszek észre semmilyen elváltozást magamon, akkor hogyan lehetne kideríteni azt, hogy én tényleg allergiás vagyok-e erre a bizonyos anyagra, vagy sem. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Mészáros Enikő

        Dr. Csáki Csilla válasza a allergia témában

        Kedves Enikő! Leírása alapján gyógyszerérzékenysége nem bizonyított, és az sem tisztázódott, milyen gyógyszerre vonatkozna a feltételezett allergia. Gyógyszerallergia irányú vérvizsgálat segíthet ebben (penicillin ill. szalicilát irányban). A külsőleges szaliciltartalmú krémek, tapaszok másként hatnak, mint a bevett szaliciláttartalmú gyógyszerek, így ebből jelenleg semmilyen következtetés nem vonható le. Az Algopyrin nem tartalmaz szalicilátot. Kérdésére a válasz: jelenleg nem tudható, Ön allergiás-e egyáltalán valamilyen gyógyszerre. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Kérdés: 2011. szeptember 18., 10:53; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 12:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: