• Allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Igazából a kisfiammal kapcsolatban lenne kérdésem aki 6 éves és most tudtuk meg,hogy allergiás a tojásra,tejre,mogyoróra,mandulára,és a szójára.Ezt a felvilágosítást csak telefonon kaptuk meg és az orvos csak júliusra hívott bennünket vissza,de addig fogalmam sincs hogy mi adhatok neki illetve minden ilyen jellegű ételt azonnal vonjak meg tőle,hogy egyáltalán milyen fokú az allergia.A felsoroltak közül a tojás váltott ki nála tüneteket a többi nem. A kérdésem az lenne,hogy hogyan kezdjünk hozzá,és hogy mennyire szigorúan kell ezt venni?Illetve az hogy egész életében kell ezt a diétát tartania?Előre is köszönöm a segítséget!

        Dr. Csáki Csilla válasza a allergia témában

        Kedves Kérdező! A gyermekkori ételallergia nagyon összetett kórkép és mindenkit óva intenék attól, hogy egy vértesztben talált pozitivitás alapján szigorú diétára fogjon egy fejlődésben levő gyermeket. Gondoljunk bele, mit is jelent egy 6 éves kisgyerek számára egy tej-tojás-mogyoró-szójamentes diéta? Azt, hogy soha, sehol semmiből nem ehet, sem az óvodában, iskolában, sem vendégségben, szülinapon, étteremben. Csak és kizárólag az otthon készített, méregdrága diétás ételeket kaphatja évekig és külön megoldandó feladat a fehérje és kalciumpótlás kiegészítő vitaminokkal. A megfelelő hozzáállás az lenne, hogy a gyermek tüneteinek ismeretében attól az élelmiszertől tiltjuk el, ami bizonyítottan tünetet okoz, de attól viszont teljesen és szigorúan. A többi, tüneteket nem okozó, de a vértesztben pozitiv élelmiszert nem kell megvonni. 6 éves kor után már nem várható az ételallergia kinövése, illetve igen ritka, ezért évekig tartó diétára készüljenek. Én egyelőre, a szakorvosi találkozóig, de lehet, hogy hosszabb távon is, csak a tojást vonnám meg a gyerektől (és mindent, ami akár nyomokban is tojást tartalmazhat). Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 12., 14:49; Megválaszolva: 2011. május 14., 17:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: