• Csecsemő csalánkiütés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kisfiam 15 hónapos oltása (kanyaró, mumpsz, rubeola) óta csalánkiütések jelennek meg a testén. Az oltás másnapján láz mellett a hasán és a combjain nagy felületen vörös alapon hólyagos lett. Akkor Calcimusc-ot és Fenistil cseppet kapott, amitől a tünetek azonnal elmúltak. Azóta a kiütések sokkal kisebb területen jönnek elő hetente egyszer-kétszer, és Fenistil krém hatására perceken belül elmúlnak. Már mindent végigpróbáltunk, tejtermékek, keksz (a mogyoró miatt), de egyik elhagyása sem hozott eredményt. Volt, hogy egy hétig is tünetmentes volt, holott ugyanazokat az ételeket kapja fél éve. Ma reggel a tápszer (BEBA HA) után jött ki a combján három kisebb vörös folt hólyagokkal. Tanácstalan vagyok, mit tegyünk? Szintén az oltás óta jelentkeznek időszakosan a hímvesszőn apró piros pöttyök, amik Sudocream vagy Neogranormon hatására elmúlnak. Egyszer bedagadt és belilult, akkor a háziorvostól kapott krémmel kenegettük, és néhány nap múlva rendbejött. Lehet a kettő között összefüggés? Mit tanácsol, hová forduljunk? Háziorvosunk többször látta, szerinte allergia, de ilyen kicsi korban nem javasolt allergiavizsgálatot, csak ha súlyosbodnak a tünetek. Véleményem szerint az első, nagy kiterjedésű kiütést kivéve ezek az apró, néhány naponta pár percre megjelenő hólyagok nem súlyosak, de aggasztó, hogy több mint egy hónapja elő-előjönnek. Lehet ez valamilyen fertőzés? Egyéb tünetek (orrfolyás, szem vörösödés) soha nem jelentkeznek. Köszönöm segítségét

        Dr. Csáki Csilla válasza a csalánkiütés témában

        Kedves Kérdező! Valószínűleg véletlen egybeesés volt az MMR oltás másnapján jelentkező láz és csalánkiütés, ami egy vírusfertőzés tünete lehetett. Gyerekeknél gyakori a vírusfertőzések, baktériumfertőzések kapcsán kialakuló, visszatérő csalánkiütés. Gócos orrmandula, garat, vizeletfertőzés is gyakran vált ki ilyet, egy egyszerű antibiotikus kúra ilyen esetben teljesen megoldhatja. Amennyiben 6 hetes fennállás után sem múlik el a csalánkiütés, torok, vizelet, széklettenyésztést, laborvizsgálatokat javasolnék! Allergiás háttér rendkívül ritka. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 06., 10:58; Megválaszolva: 2011. május 11., 20:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: