Allergiás roham

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 42 éves nő vagyok, 2009 szeptemberében rosszindulatú daganat miatt eltávolították a jobb mellemet (nem a daganat mérete indokolta a radikális beavatkozást, hanem az, hogy két gócot találtak) . Kemoterápiát, sugárkezelést nem kaptam, jelenleg Tamoxifent szedek. Tizenéves korom óta van szezonális allergiám (pollen, elsősorban nyár végén) , ami általában allergiás rhinitis formájában jelentkezik, de néha köhögéssel, kisfokú nehézlégzéssel is jár. Ilyenkor Ventolin sprayt használok. Rendszeresen futok, napi 4-6 km-t. Október végén egy alkalommal és a múlt hétvégén azonban futás után allergiás rohamom volt, fulladtam, köhögtem, a szám lila volt, testszerte csalánkiütések jöttek ki rajtam és a szemem úgy bedagadt, hogy alig látszott. Mindkét esetben a sürgősségi osztályon kötöttem ki, ahol Calcimuskot, szteroidot és antihisztamint kaptam infúzió formájában. Most, a második rosszullét alkalmával az orvos továbbküldött a tüdőgondozóba (jövő héten megyek, mivel most még Suprastint szedek) . Kérdésem, hogy előfordulhat-e, hogy ezek a rosszullétek összefüggnek a daganatos betegséggel, okozhatja-e esetleg tüdőáttét. (Októberben a tüdőröntgen, amit az Onkológiai Intézetben az éves kontroll alkalmából csináltak, negatív lett.) Régebben soha nem volt allergiás rohamom, sportoltam, futottam versenyszerűen is. Kiváltó okot nem sikerült találni. Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csáki Csilla válasza allergia témában

Kedves Kérdező!

Nem tartom valószínűnek, hogy az alapbetegsége ill. tüdőáttét okozta volna a feldagadást, allergiás rosszullétet. Viszont a Tamoxifen ismert mellékhatása, hogy asztmatikus tüneteket válthat ki. Feltételezem, hogy a hosszabb távú futás és a meglevő allergiás légúti túlérzékenysége miatt jött most elő a gyógyszer ezen ritka és kevéssé ismert mellékhatása, de az irodalomban több közlemény található erről. Nincs oka aggodalomra!

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Kérdés: 2011. március 01., 10:34; Megválaszolva: 2011. március 04., 19:18
Kérdések és válaszok: Allergia
Hajfesték allergia
Tojásallergia
Koronavírus vakcina beadása...
Allergia és vérvétel
Olthatóságom Covid-19 vakcinával