Viszketés

Gyermekkorom óta vagyok számos dologra allergiás, ételekre, pollenekre egyaránt. 2 éve derült ki hogy lisztérzékeny is vagyok, azóta tartom a diétát, és sokkal jobban vagyok, de azóta hogy beteg lettem és nagyon lefogytam és legyengültem, egyre rosszabb lett az allergiám. Szinte bármilyen gyümölcs és zöldség allergiát okoz, azt mondták kereszatllergia és hogy kerüljem a panaszt okozó ételt, teszt is kimutatta, de akár hogy kerülöm a tünetek nem múlnak. Kb. fél éve állandóan visszatérő bőrviszketésem van, szinte mindig éjszaka jelentkezik, vagy hajnalban, nappal jobb, vagy elmúlimk. Már mindent gondoltam, illatmentes kozmetikumokat használok, mosószert, portalanítottam az ágyneműt, ágyat, szinte csak rizst, húst és krumplit eszek, mégis visszatér, és már alig alszom ettől a kínzó viszketéstől. Van egy 15 hónapos kislányom, aki még gyakran ébred, és már teljesen kimerültem hogy még a viszketés sem hagy aludni. Az itteni bőrgyógyász -allergológus azt mondta biztos száraz a bőröm, ami nem hinném hogy ilyen súlyos tünetet okoz, máshová nem tudok fordulni a kislány miatt igazán, mert vidéken lakunk. A háziorvos vérvételre küldött, ahol minden negatív. Amúgy semmi nem látszik a bőrömön, a fülem szokott nappal is nagyon viszketni ott piros és száraz kívül a bőr, annak ellenére tényleg nagyon kínzó viszketés, olyan mintha mindig máshol viszketne az egész testem, szinte szúr. Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza allergia témában

Kedves Kérdező!

A kiütés nélkül jelentkező viszketés hátterében állhat a bőr atkafertőzése, de belsőszervi eredet is. Lappangó cukorbetegség, a pajzsmirigy betegségei, vesebetegség is okozhat ilyen panaszokat. Lisztérzékenységéhez társuló bélgyulladása- még ha nem is okoz komoly panaszokat- olyan anyagok felszívódását teszi lehetővé, melyek egyébként nem jutnának a keringésbe. Ez magyarázhatja a gyümölcsök, zöldségek okozta heves tüneteket. Mindenképpen szükségesnek tartok egy általános kivizsgálást, melyet kezdjen a háziorvosánál.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2011. február 23., 13:23; Megválaszolva: 2011. február 25., 11:17
Kérdések és válaszok: Allergia
Olthatóságom Covid-19 vakcinával
Alkohol utáni szorongás, gyors...
Jó napot! Szeretném megkérdezni hogy mitől vannak ezek a furcsa tünetek alkohol fogyasztás után mint pl: remegés, vizes tenyerek, gombóc a torokban...
Újra előjöttek rajtam a...
Tisztelt Doktor Ur/No! 15 éves koromban nagyon durva allergiás reakcióim voltak (angioödéma,csalánkiütések testszerte,volt hogy a teljes arcom...
Kérdés allergiáról
Tisztelt Doktornő. Olyan kérdésem lenne hogy a feleségemnek 1.5 éve folyamatosan el van dugulva az orra, mindig fújni kell valamint folyamatosan köhög...
Szemhéj duzzanat
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Először körülbelül 7 évvel ezelőtt duzzadt be a szemhéjam. Akkor pár évig viszonylag sokszor, 4-5 alkalommal is...