Allergia?

Tisztelt Doktornő! Nagyjából egy hónapja gyakorlatilag folyamatosan be van gyulladva a szemem (néha jobban, néha kevésbé) és enyhén (időnként jobban) folyik az orrom. Előfordul, hogy zavar az erős fény, de ez változó. A fejem is úgy két hete minden nap fáj. Allergiára gyanakszom, bár allergiás kiütéseim nincsenek. Futás közben (erdőben szoktam futni tavasztól ősz végéig) időnként hihetetlenül elkezd csípni és könnyezni a szemem. A szemprobléma eléggé zavar, mivel fordító vagyok, és nekem a szemem "munkaeszköz"., Amióta ez a "folyamatos" gyulladás dolog megvan, elég gyorsan jelentkezik az érzés, hogy a szemem "elfáradt". Emellett mostanság a tejtől / tejtermékektől mindenféle bajom van, puffadást és hasmenést okoznak. Mindezek miatt - gondolom - el kellene mennem valami allergiavizsgálatra. Doktornő a Prick-tesztet javasolja vagy a vérvizsgálatot? Tisztelettel: B. I.

WEBBeteg Szakértő válasza allergia témában

Tisztelt B. I! Elmondása alapján valószínű fű és kalászosok okozta orr és kötőhártya allergiája van. Szezonban nem javasoljuk a bőrpróba (prick test) elvégzését, mert fokozhatja a panaszokat és előfordulhat, hogy a bőrpróbája még nem vagy csak alig lenne pozitiv. A vérvétel alkalmasabb ilyenkor, mert nem követheti a tünetek fokozódása. Hasonló esetekben én megpróbálom úgy kezelni, mintha ez már egy igazolt allergia lenne és később, ősszel visszatérni a bőrpróbára. Ha allergia okozza panaszait akkor tünetei lényegesen enyhülni fognak, ha nem, akkor lehet vírus vagy más gyulladás panaszainak oka. Most napi 1x1 antihisztamin tabletta, ami lehet, desloratidin, levocetirizine vagy terfenadine, natrium cromoglicat szemcsepp és ha nagyon csorog az orra 2x2 mometazone furoat, fluticasone, vagy budesonid orrspray-t kéne szedni. Ha futni szeretne azt ne az erdőbe, vagy dús növényzettel övezett területen tegye, mert itt nagyobb a pollen koncentráció. Minél gyorsabb javulást kívánva: Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Megválaszolva: 2008. június 21.

Kérdések és válaszok: Allergia

Allergia/Asztma jó lehet-e a svéd...
Üdvözlöm! Oktober ota orrdugulas, magfazas szeru tunetek, szenanatha gyötör. Arcureggyulladasom volt illetve van is folyamatosan. Fulem dugul/kattog egy...
Allergia tünetek
Tisztelt Dr. nő! A panaszommal már hónapok óta küzdök és csak egyre rosszabb! Allergiás tüneteim vannak, ami előszőr az orrom viszketésével kezdődött, de már...
Allergi miatt szenvedek tanácsot kérnék
Tisztelt Doktornő! Kb. 25 éve pollenallergiát állapítottak meg. 2 éve erősödtek fel a tüneteim, szinte éves szinten kell szednem gyógyszert, és orrsprayt...
Hideg allergia
Kedves Doktornő, Hidegallergia témakörben kérdeznék. 35 éves vagyok, alapjában allergiás asztmás beteg (pollenek, néhány étel intolerancia, illetve 2012-es...
Egy hete kaptam allergia és aszthmás...
Az diprophos injekció után egy héttel is állandó nehezlegzesem van nincsenek rohamaim, de nehezen kapok levegőt néha néha kohogok szárazon. Ventolin és...
Allergiás kiütés
Tisztelt Doktornő. Új mosószer használata után a póló alatt, viszkető kiütések jelentkeztek. Elmentem háziorvoshoz aki allergia elleni gyógyszert írt fel...