Allergiás rhinitis - allergiás asthma?!

Tisztelt Doktornő/Úr! Fűfélékre és pollenekre allergiás beteg vagyok. Egy éve már, hogy a tüdőklinikán megállapították rólam (egy allergiás rohamot követően tavaly) , hogy allergiás rhinitis-em van. Azóta minden nap gyógyszert szedek tüneteim csökkentésére (Aerius) , ám múlt hétvégén újabb rohamom volt egy vidéki látogatás során, ahol azelőtt még soha nem jártam (fűfélékben gazdag terület) . A különbség a tavalyihoz képest egy levegővételkor felmerült mellkasi fájdalomban mutatkozott meg. Ügyeleten megvizsgáltak, majd befektettek a klinikára, s a problémának másnapra nagyrészt nyoma sem volt. Ám az orvosok nem értették, miért a gyógyszer bevétele után jött ki rajtam ez, illetve hogy miért is volt mellkasi fájdalmam! Spirometria-n 84%-os eredményt produkáltam, mely úgy tudom elfogadhatónak számít. A kórlapomra mégis rákerült, hogy mostmár asthma-s betegként kezelnek engem, pedig nem érzem annak magam! Ráadásul a tavasszal elvégzett provokációs tesztem egyértelműen negatív volt! Utólag került csak elő egy táplálékkiegészítő összetételi leírása, - gyógynövény kivonat - s ezt épp a vidéki látogatásom előtt 2-3 nappal kezdtem el szedni, s fulladásom estéje előtt pár órával is vettem be belőle. Szüleim szerint már kicsi koromban is ijesztően, allergiás reakciókkal reagáltam a gyógynövényes kezelésekre. Lehetséges-e, hogy a fulladásom hátterében ez állhatott? Vagy mégis a vidéki levegő ártott meg nekem? Majd elfelejtettem említeni, hogy az ügyeleti kezelésen történt vérvétel során enyhébb vírusos fertőzést is kimutattak, aminek oka talán a családban megjelent nyári influenza lehetett. A kezelésemhez tartozott a Turbuhaler belégzőpor használata, amit követően annak mellékhatásai jelentkeztek rajtam (mint pl. köhögés, remegés, szapora szívverés) . Az orvosoknak szóltam, ám ők azt mondták, ez a gyógyszer velejárója. A klinikáról 1 hete engedtek el, s azóta köhögésem inkább betegségemnek köszönhető, itt már váladék szakad fel és gyakrabban is köhögök a szokásosnál: a vírus kezd megmutatkozni rajtam úgy látszik. Egy hét múlva kell kontroll vizsgálatra mennem, ám nyugtalanít a tudat, hogy nem tudhatom, mehetek-e még valaha arra a vidékre, hiszen barátnőm lakik ott. Mindenesetre ezeket a tényeket a kontroll vizsgálaton az orvosok elé tárom majd, jobb ha tudnak róla. Ön mit gondol, mi történhetett velem? Előre is nagyon köszönöm a választ! Üdvözlettel: Szabolcs

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza allergia témában

Kedves Szabolcs!

Az asthma, akárcsak a rhinitis allergica is lehet szezonális jellegű, ami azt jelenti, hogy azon pollenek virágzása idején okoz csak panaszokat, amelyekre érzékeny a szervezete. Jellemző, hogy ezen allergének sora bővül, legalábbis úgy 40 éves korig. Minden egyéb légúti betegség, nátha, megfázásból adódó légcsőgyulladás, de orrmelléküreg, homloküreg-gyulladás, vagy akár egy torokgyulladás is képes provokálni ezeket az asthmás epizódokat, mivel csökkenti a légutak ellenállóképességét, a gyulladásos sejtek jelenléte miatt hevenyebb asthmás roham alakulhat ki, emellett fokozza az oedemát (vizenyőt) , ezért a fulladásos roham is súlyosabb lehet.

Feltehetően a pollendús környezet és a megfázás-az előbbiek miatt- provokálta a rohamot. A szedett növényi készítmény akár tartalmazhat is olyan anyagot, amelyre érzékeny, vagy keresztreakció révén vált ki panasziokat. De tudni kell, hogy egyes ételek, főleg gyümölcsök is okozhatnak keresztreakció révén allergiás reakciót. Feltételezhetően a szezont követően elvégeznek önön egy újabb Prick tesztet ellenőrizendő, hogy mikkel bővült az allergének sora.

Tisztelettel: Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus

Kérdés: 2008. június 14., 14:37; Megválaszolva: 2011. július 29., 14:48
Kérdések és válaszok: Allergia
Gyógyszer allergia
Allergiás tünetek
Nehézlégzés allergiától
Mikor kezdhetek másik allergia...