Gyógyszerallergia?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Influenzaszerű tünetekkel mentem orvoshoz nov. 8-án, és 21-éig szedtem gyógyszereket. Előbb Nurofent és Terpini köptetőt kaptam, majd néhány nap múlva Ben-U-Ront és Augmentin 625-öst, a terpini helyett pedig Solmucolt. Lehetséges-e, hogy a gyógyszerszedés utolsó napjától, tehát kb. egy hete kezdődő testszerte megjelenő kiütések, melyek előbb csípésszerűek, majd hólyogosak, gyógyszerallergia tünetei lennének? A bokámon jelent meg először, majd a kezemen, azóta a combomon, vállamon, talpélemen... Szalicilérzékeny vagyok, de ezt a háziorvosi rendelőben (az éppen helyettesítő orvosnak) is elmondtam. Lehet-e az antibiotikumtól vagy az acetiltartalmú nyákoldótól a kiütés? Mit tudok tenni ellene házilag?

Köszönöm válaszát.

Dr. Papp Júlia válasza gyógyszerallergia témában

Kedves Kérdező!

Gyakorlatilag bármilyen gyógyszerre lehet allergiás. Az allergiás reakció gyakran nem áll meg a bőrtüneteknél, légúti allergiás reakció, életveszélyes légzési gátoltság is felléphet, ezért javasolnám bőrgyógyászat felkeresését, illetve a meglévő bőrtünetek kezelése, a gyógyszerallergia kivizsgálása miatt is javasolt. A gyógyszereket ne szedje újra a gyógyszerallergia kivizsgálásáig. Egyebekben ételallergia, vírusfertőzéshez kapcsolódó allerguás reakció lehetősége is felmerül, ezért mindenképp indokoltnak tartom a kivizsgálást.

Kérdés: 2009. november 27., 22:45 ;Megválaszolva: 2009. november 27., 22:45
Kérdések és válaszok: Allergia
Gyógyszerallergia
Gyógyszer allergia
Gyógyszerallergia kimutatása
Tisztelt Doktornő! Immun túlműködésem miatt az életem során egyre több allergia adódott. Szeretném fogászatban használatos érzéstelenítőkre...
gyógyszerallergia
Tisztelt Doktornő! Remélem tud nekem segíteni:) 2011-ben az egyik fogam nagyon begyulladt, gyökértörés volt. A gyulladás miatt sok antibiotikumot...
Algoflex M vagy Bioparox allergia
Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla Asszony! Még tegnapelőtt este lettem figyelmes a combomon jelentkező piros foltokra, de akkor még nem gyanakodtam rá, hogy...