• Allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Pollenallergiám van. (fűkeverék, rozs, parlagfű, feketeüröm, lándzsás utifű, nyír, lizstatka, házipor) A fül-orr gégész Aerius 5 mg-os tablettát és Nasonex orrsprayt írt fel.A tünetek azonban semmit nem enyhültek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés. Ön mit javasolna a tünetek enyhítésére? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a alleria témában

        Tisztelt kérdező!

        Sajnos a pollenszezon most nagyon "berobbant", tele van a levegő fák, füvek pollenjével. Azt szoktuk ajánlani, hogy a lehetőségek szerint az antihisztamin tablettás kezelést egy héttel a szezon kezdete előtt el kell kezdeni, mert ha már a tünetek megjelentek és a nyálkahártyák begyulladtak, akkor mindig nehezebb, még a gyógyszereknek a hatását is kifejteni.

        Egy pár gyakorlati tanáccsal szeretném ellátni, ami lehet semmiségnek tűnik, de sokszor segít.
        Naponta többször mosson arcot hideg vízzel, mossa ki a szeméből, orra körül a pollent. Ha kint van a szabadban viseljen napszemüveget. A pollenek a hajnali és esti órákban és szeles időben jobban "kavarognak" és tünetet okoznak.  Még az ilyen szép tavasz-nyári időben is kerülni kell a hosszabb, folyamatos kinti tartózkodást. Az orrdugulására javasolnám az orrzuhanyt. Meg lehet vásárolni a gyógyászati segédeszközök boltjában. Az orrzuhannyal aztán naponta többször is, de főképpen a spray használata előtt, jól ki kell mosni az orrból a váladékot. Ez mechanikusan kimossa és kitisztítja a váladékot és mivel enyhe sósoldatot kell használni a mosáshoz, amit felmelegít haszálat előtt 30 fok körülire (langyos legyen) a gyulladt nyálkahártyát megnyugtatja és a spray is jobban hat utána.

        Az orrtisztítást naponta 3-4 x is el lehet, sőt kell végezni, mivel tüneteit semmi mellékhatással nem járva lénygesen enyhíti. A technikáját kell elsajátítani, hogy a mosófolyadék a szájon keresztül távozzon. Ehhez a pumpáláskor, mikor a víz nyomás alatt az orrba áramlik, kifelé kell lélegezni és ilyenkor a gégefedő be van zárva és nem jut a víz a légutakba. Ezt pár pumpálás után már nagyon jól lehet alkalmazni. De ne féljen, akkor sincs nagy baj,  ha pár csepp le is jut a légcsövébe.

        Gyógyszer neveket nem szerencsés ha mondok, mert ha kihagyok valamilyen készítményt, akkor a gyártója joggal lenne megsértve, mert tudja azt a mondást, hogy mindenki a saját lovát dícséri. Ez a kezelés, mármint a gyógyszeres, amit használ a betegek 80%-nál jó szokott lenni. De ha felkeres egy allergológiai  szakrendelést biztosan adhatnak még kiegészítő gyógyszert, ami mérsékelné jelenlegi panaszait, ha az általam javasolt mód nem válna be. Írja meg hogyan halad az orrzuhany használatával. A parlagfű szezon előtt júliusban feltétlenül menjen el egy szakrendelésre.

        Tisztelettel:  Dr. Brugós László

        U.I Az orrzuhanyhoz használhat 0,9%-os ampullákba kiszerelt sóoldatot vagy fiziológiás sóoldatot. De otthon is el tudja készíteni tetszés szerint, a lényeg, hogy ne legyen nagyon sós, mert az marja a gyulladt orrnyálkahártyát. Egy fél liter vízhez egy kanál só és egy csipetnyi szóda bikarbóna. Nem biztos, hogy az általam adott dózis jó lesz Önnek, ezért ajánlom tegyen előtte próbát a gyógyszertárival és aztán ehhez igazítva készítse el otthon saját számára a sósvizet bikarbónával.

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-27 19:36:10; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: