Allergia

Kedves Dr. úr/Nő! A nővéremnek a következő problémája van: 2008. 01. 03. egy szem Béres Trinnel Pro bevétele után azonnali allergia jelentkezett nála és a sürgősségi osztályon kötött ki. Nem lett kivizsgálva, hogy a paracetamol, vagy a vivő anyagra allergiás. Jelen pillanatban fél Exforge vérnyomáscsökkentő tablettát szed és 2x fél Frontin-t (0, 25 mg) . Gyógyszer allergiája alakult ki, mert torok és fülgyulladása lett erre kapott 3x1 cataflan-t, ez nem segített, így újra visszament a doktorhoz, aki doxyciklin írt fel. Ezt kétnapig tudta szedni és betagadt tőle a szája, így abba hagyta. Visszament újra az orvoshoz, aki augmentin duot írt fel. Egy szemtől, fehér foltok keletkeztek a száján. Ezután már megint visszament az orvoshoz és sumetrolint kapott, ezt már nem váltotta ki és nem szedte be. Milyen kivizsgálásokra van szüksége, hova kell fordulnia, mert már nem mer gyógyszereket bevenni? Előre is köszönöm szíves segítségét. Üdv: Anikó

Dr. Csuth Ágnes válasza gyógyszerallergia témában

Kedves Anikó!

A "gyanús" gyógyszerekkel kapcsolatban úgynevezett LTT vizsgálatot (lymphocyta tarnszfromációs teszt) lenne érdemes végezni, illetve ha ez negatív, akkor fekvőbeteg intézményben gyógyszerprovokációs vizsgálatot végezni, amikor is az egyre növekvő dózissal provokálják a szervezetet és az allergiás reakció kialakulását figyelik.

Azért fontos a fekvőbeteg intézményben való vizsgálat, mert ha súlyos, akár életveszélyes reakció lépne fel, azonnal be tudnak avatkozni.

Az is előfordulhat, hogy édesanyjának többféle gyógyszer ellen is allergiája van, de az is, hogy valamely vivőanyagra allergiás.

Ha nem igazolódik a hatóanyagot tartalmazó szerekkel szembeni allergia, hatóanyag nélküli placeboval szoktak provokációt végezni, mely a vivőanyagokat tartalmazza csak és az azokkal szembeni allergiát kimutatja.Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Kérdés: 2009. augusztus 10., 10:10; Megválaszolva: 2009. augusztus 10., 10:10
Kérdések és válaszok: Allergia
Gyógyszerallergia
Gyógyszer allergia
Gyógyszerallergia kimutatása
Tisztelt Doktornő! Immun túlműködésem miatt az életem során egyre több allergia adódott. Szeretném fogászatban használatos érzéstelenítőkre...
gyógyszerallergia
Tisztelt Doktornő! Remélem tud nekem segíteni:) 2011-ben az egyik fogam nagyon begyulladt, gyökértörés volt. A gyulladás miatt sok antibiotikumot...
Algoflex M vagy Bioparox allergia
Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla Asszony! Még tegnapelőtt este lettem figyelmes a combomon jelentkező piros foltokra, de akkor még nem gyanakodtam rá, hogy...