Allergia

Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e illetőleg végeznek-e olyan vizsgálatot, hogy valaki szivizotop kontrasztanyagra allergiás-e vagy lehetnek-e mellékhatások?

Továbbá végeznek-e olyan vizsgálatot és ha igen akkor  mi  a neve annak vizsgálatnak, hogy milyen hatóanyagra allergiás valaki vagy  mellékhatása van-e?

Ezt azért kérdezem, hogy az ember ne váltson ki feleslegesen gyógyszert.

WEBBeteg szakértő válasza kontrasztanyag témában

Tisztelt Kérdező!

A kontrasztanyag allergiát helytelenül nevezzük allergiának, mert nem immunmechanizmus okozza. A kialakult reakció nem a korábban termelt antitestek hatására jön létre. Általában a kontrasztanyagok jódalapúak és ezekre a vegyületekre főleg korábban, még mikor nem ilyen "finomított" formában voltak legyártva akkor közvetlenül a vérben keringő bazofilsejteket károsítva szabadítottak fel olyan anyagokat melyek kiütést, melegséget, fejfájást okozhattak az arra érzékeny egyéneknél. Ez mivel nem antitest és allergén közötti reakció nem nevezhető allergiának és kivédhető, ha a kontrasztanyag beadása előtt szteroidot, antihisztamint és antileukotrient adnak a páciensnek. Másfajta váratlan reakciók is megjelenhetnek, de ezek nagyon ritkák és nem előre megjósolhatók és nem gyakoribbak mint bármilyen idegen anyag bevitelekor, legyen az gyógyszer vagy étel. Ilyen formában nem nagyon van lehetőség arra, hogy ezeket a rekaciókat előre megjósoljuk. Ismételten mondom ma már nagyon finomított és reakciómentes kontrasztanyagokkal dolgoznak és a reakciók elháríthatók. Ilyen szempontból a közlekedés sokkal veszélyesebb üzem, ott sem tudjuk mikor történik baleset.

Üdvözlettel: Dr. Brugós László

Kérdés: 2009. május 27., 09:47; Megválaszolva: 2011. október 04., 06:26
Kérdések és válaszok: Allergia
Hisztaminintolerancia - Utrica
Bőrön megjelenő folt
Gyógyszerallergia
Corylia Neo- szedhetem e várandósan?
Tartós beteg igazolás...
Tisztelt Szakértő! Van egy 6 éves kisfiam, aki multiplex allergiás (tej-tojás, banán) . 9 hónapos kora óta tejmentesen étkezik. Előfordult az...