• Allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e illetőleg végeznek-e olyan vizsgálatot, hogy valaki szivizotop kontrasztanyagra allergiás-e vagy lehetnek-e mellékhatások?

        Továbbá végeznek-e olyan vizsgálatot és ha igen akkor  mi  a neve annak vizsgálatnak, hogy milyen hatóanyagra allergiás valaki vagy  mellékhatása van-e?

        Ezt azért kérdezem, hogy az ember ne váltson ki feleslegesen gyógyszert.

        WEBBeteg szakértő válasza a kontrasztanyag témában

        Tisztelt Kérdező!


        A kontrasztanyag allergiát helytelenül nevezzük allergiának, mert nem immunmechanizmus okozza. A kialakult reakció nem a korábban termelt antitestek hatására jön létre. Általában a kontrasztanyagok jódalapúak és ezekre a vegyületekre főleg korábban, még mikor nem ilyen "finomított" formában voltak legyártva akkor közvetlenül a vérben keringő bazofilsejteket károsítva szabadítottak fel olyan anyagokat melyek kiütést, melegséget, fejfájást okozhattak az arra érzékeny egyéneknél. Ez mivel nem antitest és allergén közötti reakció nem nevezhető allergiának és kivédhető, ha a kontrasztanyag beadása előtt szteroidot, antihisztamint és  antileukotrient adnak a páciensnek. Másfajta váratlan reakciók is megjelenhetnek, de ezek nagyon ritkák és nem előre megjósolhatók és nem gyakoribbak mint bármilyen idegen anyag bevitelekor, legyen az gyógyszer vagy étel. Ilyen formában nem nagyon van lehetőség arra, hogy ezeket a rekaciókat előre megjósoljuk. Ismételten mondom ma már nagyon finomított és reakciómentes kontrasztanyagokkal dolgoznak és a reakciók elháríthatók. Ilyen szempontból a közlekedés sokkal veszélyesebb üzem, ott sem tudjuk mikor történik baleset.

         

        Üdvözlettel: Dr. Brugós László


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-27 09:47:58; Megválaszolva: 2011. október 04., 06:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: