• Köhögés a köbön

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dr. Brugós László!

        Diagnózisom szerint allergiás asztmám van. Singulairt, Xizalt és Alvescot kaptam a problémámra. A fűtési időszak kezdetétől a végéig a gyógyszerek mellett is rettenetesen köhögök, fulladásom még nem volt, de legutóbb az orvos azt mondta, olyan rossz állapotban vannak a hörgőim, hogy közel vagyok a fulladáshoz. Olykor nyomást érzek a mellkasomnál és gyakran minden lélegzetvétel nehéz, mert a beáramló levegő irritál. Nevetni, énekelni, már nem is tudok, mert azonnal jelentkezik a száraz, görcsös köhögés. Sokan mondják, menjek el orvoshoz, mert rossz hallgatni a köhögésemet... Dehát járok orvoshoz, szedem a gyógyszert és mégis... (Nyáron kicsit jobban vagyok, bár akkor is sokat köhögök. Alvási gondjaim viszont nincsenek, nyugodt éjszakáim vannak)

        Leginkább a poratkára vagyok allergiás, de a parlagfűre, kerti virágporra stb is.

        Munkám közben beszélnem kell mások előtt, roppant kellemetlen, hogy akkor is kínoz a köhögés. Próbáltam Sinecodot bevenni alkalmanként, de nem használt, az orvosom pedig nem írt fel mást.

        Doktor úr véleményét kérem a problémámra, valamint szeretném megkérdezni, hogy hova fordulhatnék, ahol jobb kezelést kapnék hosszú távon? Eddig két orvosnál jártam, kevéske eredménnyel, mert csak köhögök, köhögök és köhögög - rendületlenül.

        Köszönöm szépen válaszát.

          Zsuzska

         

        WEBBeteg szakértő válasza a köhögés témában

        Tisztelt Zsuzska!


        Ha Önnek tényleg asztmája van, akkor ennek a köhögésnek az oka a légút allergiás gyulladás kontrollálatlansága. Az allergének egész évben egy folyamatos gyulladást okoznak a légutakban mert belélegezzük őket. Mivel elvben a kezlelés amit kap az jó, de Önnek további panaszai vannak azt jelenti, az Alvesco, ami egy gyulladáscsökkentő, kevés. Első lépésből vigye fel az inhalált adagot 2 vagy 3 puff Alvescora naponta egyszer. Ha érzékeli, hogy csökkenek panaszai, vagyis jó ízűen nevethet és nem kell köhögjön, akkor fenntartó adagként lassan vissza lehet térni a napi 2 majd 1x1 Alvescora. De ha ez nem segít akkor légzésfunkciós vizsgálatot kéne végezni, mert asztma kontrollhoz ez is hozzátartozik. Ha itt eltérés látható, akkor le lehetne váltani az Alvescot olyan kombinációra amiben van inhalációs szteroid és hosszúhatású hörgőtágító  ( Symbicort Turbuhaler, Foster vagy Seretide). A Singulairt ne hagyja el, ebből szedjen folyamatosan este lefekvéskor 1x1 tablettát. Ha továbbra is erősen köhög, meg kéne próbálni csillapítani rövihatású hörgőtágító belégzésével (Ventolin, Bricanyl stb).
        Xyzalra nem lenne szükség, mert ennek ninics jelentősebb hatása jelenl esetben.
        Ezen felül meg kéne nézetni egy pár olyan dolgot ami köhögést okoz.
        A leggyakoribb okokat sorolnám csak fel:
        1)ACE gátló vérnyomáscsökkentő szerek elhagyása, vagy cseréje más csoportbeli szerekkel, mert, ha ilyet szed ezek köhögést okoznak több mint 20%-nál, akik szedik ( Tritace, Coverex, Renitec, Ednyt, Accuparo  stb)
        2)Arcüreg CT elvégzése, hogy nincs olyan krónikus arcüreggyulladás, vagy más morfológiai elváltozás ami miatt köhögés fennállhat.
        3)Nyelőcsőreflux kizárása. Gyakran a refluxbetegség, amit a gyomorból a nyelőcsöbe visszajutott sav okoz, kínzó száraz köhögést okozhat.
        4)Tüdőfibrosis, melyet HR-CT-el lehet kizárni
        5) Ha nincs megoldás, akkor bronchoszkópia szükséges a hörgőrendszer közvetlen vizsgálta.

        Üdvözlettel: Dr. Brugós László


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-05 21:51:41; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 10:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: