Zsibbadás

Tisztelt doktornő! Már lassan két napja zsibbad (t) a felső ajkam és nem tudom mitől lehet. Először akkor jelentkezett a tünet, amikor az egyik gyorsétteremben hanburgert ettem, de akkor csak jobb oldalon, viszont másnap már az egész felső ajkam zsibbadt volt. Nem tudom, hogy ezzel össze függhet-e, hogy kb. két hete erőteljesebben viszket mindkét lábszáram, főleg hő hatására, viszont kiütések nem láthatóak rajta. Előre is várom válaszát. Üdvözlettel: Tamás

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ajakzsibbadás témában

Kedves Tamás!

Az ajak zsibbadását leggyakrabban helyi hatások idézik elő pl.erősebb fűszerek által okozott irritáció. Emellett allergiás reakció része is lehet, ebben az esetben kicsit duzzadtabb, vérbővebb is lehet az ajak, vagy az ajak belső részén lévő nyálkahártya.. Ilyenkor nem feltétlenül kell, hogy az allergiát okozó anyag közvetlenül érintkezzen az ajakkal, bárhol bejuthat a szervezetbe.

Kisebb helyi fertőzés is lehet az oka a száj zsibbadásának. Komolyabb betegségek részjelensége is lehet pl. arcideg bántalma, agylágyulás, sclerosis multiplex, agydaganat, de ezekben az esetekben a féloldali megjelenés a jellemző és egyéb tüneteknek is kapcsolódni kell. Úgy gondolom Önnél egy banális probléma állhat a háttérben. Ha használ új kozmetikumot hagyja ki. Próbáljon meg esetleg valamilyen antibakterialis szájvizet használni. Ha nem szűnnek a panaszai, akkor keressen fel egy ideggyógyászati szakrendelést, ott a részletes vizsgálatával a pontosabb ok meghatározható.

Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. január 12., 22:25; Megválaszolva: 2009. január 12., 22:25
Kérdések és válaszok: Allergia
Hajfesték allergia
Tojásallergia
Koronavírus vakcina beadása...
Allergia és vérvétel
Olthatóságom Covid-19 vakcinával