• Miért viszket az orrom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Jóna Angelika! Gyakran előfordul hogy evés közben elkezd viszketni az orram de nagyon, majd letudnám szedni a helyéről annyira viszket. Apukámnak is ugyan ez a problámája. Mitől lehet ez, valamelyik étel válthatja ki gyakran eszem húst elképzelhető hogy a hús valamelyik összetevőjére lettem allergiás? Köszönettel: Sipos Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a orr viszketés témában

        Tisztelt Katalin!


        A viszketés a fájdalom enyhébb formája. A bőrben levő myelin nélküli, szabad érzőidegek ingerlése okozza. Ha az inger nagyon erős, fájdalmat okozhat. A viszketést olyan belső anyagok ( mediátorok) közvetítik, mint a hisztamin, endopeptidázok ( papain, tripszin, katepszin, lysosomalis enzimek), melyek az allergiás betegségek tüneteinek létrejöttében is szerepet játszanak. A pontos hatásmechanizmust nem ismerjük. A viszketést négy fő csoportba osztályozzuk.
            1) Látható bőrkiütéssel járó. Ebbe a csoportba sajnos az egész bőrgyógyászat besorolható, mivel a viszketést a bőr bármilyen gyulladásos, vagy más eredetű megbetegedése kiválthatja.
            2) Látható bőrkiütéssel nem járó betegségek, vagy tünetcsoportok. Ide számtalan szerv működési zavara tartozik, ezeket laboratóriumi vizsgálatokkal ki kell zárni. Bőrszárazság, máj és epebetegségek,   veseeelégtelenség okozta uremia, pajzs- és mellékpajzsmirigy működési zavara, cukorbetegség, köszvény, bélfertőzések, carcinoid tumor, gyógyszerek elleni reakciók, terhesség, polycitaemia ( ha valakinek sok a vörösvérsejt száma), allergiás reakciók stb.
            3) Pszichoszomatikus viszketés, melynek hátterében inkább ideg- és elme zavarok állnak
            4) Neurológiai és keringési zavarok.
        Nem valószinű, hogy a felsoroltak alapján valamelyik betegségre ráismerne, de ne is tegye. Jelentkezzen háziorvosánál, aki bőrgyógyászatra vagy allergológiai szakrendelésre utalja és itt elvégzik majd a vizsgálatokat.
        A viszketés legelterjedtebb kezelése, ha az okot nem sikerül kideríteni és kezelni, a hisztamin 1 és 2 receptorok blokkolása ( levocetirizin, desloratidin, famotidin stb kombinációja).


        Tisztelettel: dr Brugós László


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-11 23:15:55; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: