Allergiás reakció?

Tisztelt Doktornő/úr! Évekkel ezelött autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam. Semmi gondom nem volt, de most 2 hónappal kisfiam születése után furcsa rosszulléteim vannak. 2 hete mentő vitt kórházba, felpuffadtak az ujjaim, a testem kiütéses lett. A sürgősségin szteroid adására volt szükség, mert az arcom is feldagadt illetve hirtelen berekedtem. Kivizsgálás alatt vagyok, IgE szintet, orr-ill. torokváladék tenyésztést kértek. Ami agagszt, hogy felmerült annak a lehetősége is, hogy esetleg az autoimmun betegés "továbblépett" és nem egy egyszeri allergiás reakcióról van szó. Kaptam antibiotikumot, próbáltak olyan megoldást találni, hogy ne kelljen kisbabámat elválasztani. Megfigyeltem azt is, hogy császármetszésem óta szinte mindent elkapok, hol egy lázas megbetegedés, hol egy kötőhártyagyulladás... Az volna a kérdésem hogy indokolt e egy esetleges immunológiai kivizsgálás? Egyáltalán ez mit jelent, milyen vizsgálatokat? Ennek az allergiás reakciónak nincs magyarázata, fogalmam sincs mi okozhatta. Ami pedig a legrosszabb; azóta szorongok nehogy újra jöjjenek az ijesztő tünetek. Van valami javaslata? Kell e ezzel tovább foglalkozni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel; Réka

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza immunitás témában

Tisztelt Réka!

Ha évekkel ezelőtt volt autoimmun thyroiditise (Hashimoto féle autoimmun thyroiditis) elképzelhető, hogy a terhesség alatt és főleg utána szervezetében "immunválasz változás" történt. Amit leírt, hogy ujjai és teste felpuffadnak, kiütései vannak és rekedtség jelentkezik, azt angioedémának vagy "bőralatti vagy szöveti vizenyőnek" hívjuk. Kivizsgálása során nagyon sok olyan vizsgálat történt már eddig is (IgE, orr-és torokváladék) , ami ennek az okát próbálja kideríteni, mivel nagyon sok esetben a háttérben gócok szerepelnek. Olyan gócok, melyeket valamilyen baktérium okoz, de nem nyilvánulnak meg tünetekkel. Ilyen gócként szerepelhetnek különböző arcüregi gyulladások, torokfertőzés, gyomor- és bélrendszeri candida vagy más gombás fertőzések, vagy húgyúti és genitális látens fertőzések. Hangsúlyozom, ezeket a fertőzéseket keresni kell, mert a szervezet védekezik és olyan rendszert indít be, mint a komplement rendszer és ez képes olyan panaszokat okozni, mint amilyen Önnek van.

Kérdésére, hogy érdemes immunológiai vizsgálatra elmenni azt mondom, igen, feltétetlenül, mert maga az autoimmun betegség is kiújulhat, vagy magát a komplement-rendszert érintő belső hiba is kiderülhet. Ennek egyik formája a familiáris, vagy hereditér angioedéma, ahol egy enzimdefektus miatt a rendszer, ha beindul, nincs mi lefékezze. Ez utóbbi valószinűségét kicsinek tartom, mert eddig nem jelentkezett, de ez laborban (C1-eszteráz hiány) kimutatható és kezelhető. Szorongani nem kell, mert kideríthető az ok/okok és megfelelő kezelésben is részesülhet. Foglalkozni igenis kell a továbbiakban a problémával, ameddig megoldódik. A Belgyógyászat Autoimmun szakrendelésén, a Bőrgyógyászat és a Tüdőgyógyászati Klinika Allergológiai szakrendelésein (mind a három helyen) további információt és segítséget kaphat.

Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Kérdés: 2008. május 11., 18:47; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:13
Kérdések és válaszok: Allergia
Hajfesték allergia
Tojásallergia
Koronavírus vakcina beadása...
Allergia és vérvétel
Olthatóságom Covid-19 vakcinával