Allergia?

Kedves WebOrvos! 3 éves korom óta bőrekcémám van, amit a fenistil gyógyszer és kenőcs együttes használata váltott ki édesanyám elmondása szerint. Most nagyjából "kinőttem", de nyáron még mindig vannak allergiás panaszaim.Persze soha nem derült ki, hogy mitől. Idén viszont egész más dolog is történt, úgyanis vettünk egy kb. 1500 n2-es telket egy olyan helyen ahol nyári lakok illetve szőlő, gabona, de sok parlagon hagyott terület is van. Szóval parlagfű... és persze sok más gaz. Elvetettük tavasszal fűvel, de nem nyomta el az összes gyomot, ami egész nyár végéig nem is okozott gondot. Azóta viszont akárhányszor kimegyek, viszketni kezd csak a bal szemem, és könnyezik, estére bedagad a szemem alatt lévő terület, és napról napra dagad tovább, valamint a bőröm, aholcsak szabadon van, viszket és apró pici piros pöttyök összefüggő területet alkotva díszelegnek az arcomon, nyakamon és főleg ott, ahol a szemem alatti dagadás van. Elmentem orvoshoz, kaptam krémet, medrolt, aeriust, használtak is, de a következő alkalommal mikor kertészkedtem kezdődött előről. Ekkor allergia tesztet végeztek, mely pozitív lett cobaltra, perubalzsamra, terpentinre, faszénkátrányra. Viszont fákra, gyomokra, szőrökre, atkákra...negatív lett. Vagyis szerintük nem a gyomok a hibásak. Ez azért fura, mert ok hogy minden kozmetikumra allergiás vagyok, de nekem mindig csak a természetben jön elő a problémám. Plusz volt egy olyan eset is amikor a kutyát szintén a telken parlagfűrágáson kaptam, majd összenyalta a nyakam és a mellkhasam, ami 3 óra alatt bevörösödött és viszketett.. mi lehet ez? Nagyon szeretem azt a telket és kertészkedni is, de így nem lesz jó. Köszönettel: gvtimi

WEBBeteg Szakértő válasza ekcéma témában

Tisztelt Gvtimi!

Érdekes az Ön esete, mert szembe megy azzal amit az orvosok találtak és mondanak. Én nem vagyok bőrgyógyász és számomra az ekzéma egy vamilyen (elég ritkán ismert) ok miatt kialakult bőrgyulladásnak a felülfertőzése. Az ekzéma egész életében megmaradhat, hol jobban van vele, hol rosszabbul. Étel, környezeti tényezők, inhalativ allergének, stressz és nagyon sok ismert, és nem ismert hatás okozhat tünet fellángolást. Nem tudom mennyire lehetett kisgyermekkorában a bőrtünete egy atópiás dermatitis és ez a mostani csak a bőrtünetek újraéledése lenne?

Túl egyértelmű az összefüggés a parlagfű és a gyomok jelenléte és a bőrtünetek romlása között, ahhoz, hogy ezeket elvessük. Sokszor lehet az, hogy a bőrpróba negativ és a tünetek egyértelműen jelzik az összefügést. Ilyenkor jobb a tünetekere hallgatni, mint a bőrpróbára.

Mit lehet tenni? Hát meg kell próbálni "parlagfű mentesíteni" a területet. Természetesen nem Önnek és inkább olyankor, mikor ezek a növények már nem szórnak a környezetbe polleneket. Egy két szezonban még ajánlanék Önnek antiallergiás kezelést augusztustól-októberig. (2009, 2010) . Ha addig sikerült kiírtani, lehet próbálkozni kezelés nélkül.

Egy másik kérdés? Nem derült ki számomra, hogy az ekzémája érinti vagy nem az alkarját? Tudniillik megbízható bőrpróba nem végezhető el ekcémás személyen, nem ad megbízható eredményt. Vérből is meg kéne határozni, de, ha az is negativ lenne, akkor is figyelembe kell venni, hogy az Ön panaszai csakis a parlagfűben gazdag környezetben fokozódnak.

Tisztelettel:

Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Kérdés: 2008. október 13., 13:49 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 18:16
Kérdések és válaszok: Allergia
Ekcémás a kezem?!
Tisztelt Dr. Nő, Dr. Úr! Az utobbi hónapokban úgy vettem észre, hogy kezd terjedni, a talán ekcéma az ujjaimon! (1-es típusú cukorbeteg vagyok de ez...
Ekcéma
Tisztelt doktornő! Mindkét szakterületére való tekintettel egy összetett probléma miatt keresem. Kisfiam immáron másfél éves és vele született...
Alkalmasság ekcémás kéz miatt
Kedves Doktornő/Úr! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy az ekcémás kezem miatt dolgozhatok-e patikában gyógyszertári asszisztens illetve...
Nagyon magas IgE meghatározhatatlan...
Tisztelt Webbeteg.hu! A fiamnak igen magas az IgE szintje (1945 U/ml) , de az allergia vizsgálatokon ellentmondásos eredmények születtek. Jelenleg...
Ekcéma és penicillin
Egy veleszületett ekcémában szenvedő két éves kisfiú édesanyja vagyok. Arra lennék kiváncsi, hogy kaphat-e a gyermekem penicillint? Ugyanis én is...