• Hatásos az immunterápia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Évek óta pollenallergiában szenvedek, a pázsitfűfélékre vagyok allergiás. Eddig Zyrtec-et szedtem. Tavaly új orvoshoz kerültem, aki megemlítette az immunterápia lehetőségét is. Azóta kiderült, hogy allergiás asztmám is van. Ha belevágnék az immunterápiába, az segítene az asztmán is?

        WEBBeteg szakértő válasza a allergia, immunterápia témában

        A pollenallergia, amennyiben csak egy vagy maximum két tünetet okozó allergénre jelentkezik, és gyógyszerekkel az az évi 3-4 hét nem megfelelően kontrollálható, akkor lehet immunterápiára javaslat. Ha már szezonális asztma is kialakult, akkor nem elég önmagában az antihisztamin szedése, mert gyulladáscsökkentő és hörgőtágító inhalációs szert is szedni kell. Magyarországon a szakma álláspontja szerint az asztma már ellenjavallja az immunterápiát, mivel ennek melléhatásaként asztmás rosszullét is megjelenhet. Az immunterápia különben egyetlen olyan gyógymód, mely megakadályozza a betegség tovább fejlődését. Azt javasolnám, méresse fel asztmájának súlyosságát az elkövetkező szezonban, és kezeltesse megfelelő módon (újabb generációs antihisztamin, kombinált inhalációs kortikoszteroid és hosszú hatású hörgőtágító) és ezt követően novemberben jelentkezzen olyan szakrendelésen, ahol végeznek és jártasak az immunterápiában. Így el lehet dönteni, hogy alkalmazható-e Önnél az immunterápia. Tisztelettel, Dr. Brúgós László allergológus, pulmonológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-02-14 09:30:26; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: