Házipor érzékenység

17 éves lányom hónapok óta szenved allergiás tünetektől (reggelente tüsszögés, vízes orrfolyás, orrdugulás, szemgyulladás) Az allergiavizsgálat erős házipor érzékenységet mutatott (8/2O mm) . Tüneteire Flixonase orrsprae-t, Zaditen szemcseppet és Xyzal tbl szedését javasolták. A kérdésem, hogy szükség van e ennyi gyógyszer használatára mivel félek a szteroid tartalmú gyógyszerek mellékhatásaitól, s még szeretném tudni azt is, hogy az Aerius és a Xyzal tbl. közül melyik az újabb generációs gyógyszer, s Ön melyiket alkalmazná?

WEBBeteg szakértő válasza poratka témában

Tisztelt Kérdező,

A házi poratka okozta allergiás rhinitis kezelésére javasolt antihisztamin+intranasalis szteroid sz.e szemcsepp, ha, ez utóbbira van igény. A két kérdezett gyógyszer a legutolsó III. generációs antihisztamin és hatásuk szinte egyformán jó. Ha Önök már Xyzált szednek és meg vannak vele elégedve, akkor ezt szedjék tovább. Ha nincsenek megelégedve, akkor váltsanak Aeriusra.

A lokális szteroid spray-nek nincs mellékhatása, mert nem szívódik fel a keringésbe és csak helyileg hat a nyálkahártyára, de használata csak akkor fölösleges, ha az antihisztamin szedése mellett nincsenek orrpanaszai. Ha vannak, akkor adja csak a Flixonaset, ha nincs megelégedve, akkor Nasonex-et. E két szer mellett ritkán van szükség még szemcseppre is, mert a házipor nem olyan erős allergén. De, ha kell, akkor szemcseppet is adja neki nyugodtan.

Viszont, nagyon fontos a poratka csökkentése, amit az ágynemű heti egyszeri, 60 fok feletti mosásával, főzésével, a szőnyegek, kárpitok, függönyök, minden porfogó "száműzésével" a szobából el lehet érni. Ha még van a gyógyszertárakba Acarosan nevű hab, akkor ezt lehet porszívózás előtt használni és igy hatékonyabb a porszívózás. Az allergiás rhinitisnek az a veszélye, hogy ha nem megfelelő a kezelés, idővel, 27%-ban asthma alakulhat ki belőle. Ezért ajánlom a rendszeres ellenörzést és kontrollt.

Ha nincs más érzékenység, vagyis másra nem allergiás a kedves lánya, akkor megpróbálnám az immunterápiát, ami 13%-al csökkenti az asthma kialakulásának esélyét. Ha az Ön által leírt terápia megfelelően kontrollálja lánya panaszait, akkor nem javasolnék mást a "portalanításon"kívül, csak sok mozgást a szabad levegőn, valamilyen szabadtéri sportot, mert ezek mind segítenek.

Tisztelettel: Dr. Brugós László allergológus

Kérdés: 2008. szeptember 01., 17:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 07:20
Kérdések és válaszok: Allergia
Allergia-streptococcus
Tisztelt dr.No! 21 eves lany vagyok.Telen allergologusnal jartam, es poratka allergiat mutatott ki a borteszt.Tulzott tuneteim nem voltak, inkabb...
Tengervizes orrspray
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem az lenne, hogy a poratka egyszerű mosással eltávolítható-e? Ha igen, fontos, hogy hány fokon mosok? Mostanában...
Bőrön megjelenő folt
Gyógyszerallergia
Corylia Neo- szedhetem e várandósan?