Lehetek-e allergiás, ha nincsenek tüneteim?

Voltam 1 éve allergia teszten, és azt mutatta ki, hogy allegiás vagyok a kutyaszőr, por, fű, gyom növényekre. Kiírták a cetirizin-t, azt szedtem majdnem 1 évig, de már több mint egy hónapja nem szedem, és semmi allergiás reakcióm nincs. Ezelőtt se volt, csak száradt az orrom, de tegnap vissza kellet menni, hogy a receptet kiírják. Én kértem, hogy csináljanak egy allergia tesztet, de nem csináltak, mert azt mondták, hogy allergiás vagyok, és ha továbbra sem szedem a gyógyszert, akkor be fogok fulladni. Na nincs semmi reakció, akkor allergiás vagyok vagy nem?

WEBBeteg szakértő válasza allergia témában

Kérdezném, hogy tavaly, mikor elment az allergológushoz, milyen tünetei voltak? Úgy értem, hogy mióta szedi a gyógyszert, azóta nincsenek vagy csak nagyon enyhék a tünetei?

A bőrpróba pozitivitása szerint Ön porra, füvekre és gyomnövényre, valamint kutyaszőrre érzékeny. Ez többek között azt jelenti, hogy a porallergia, ami valószínű házi poratka érzékenység egész évben indokolná panaszait és a füvek, gyomok pedig csak tavasszal, nyáron és kora ősszel. Az is előfordulhat, hogy a poratka önmagában nem okoz panaszokat, csak nyáron, mikor a pollenek is jelen vannak és felerősítik az allergiás gyulladást. Ha viszont most egy időre panaszai a gyógyszerszedés megszakítás ellenére nem jelentkeztek, elképzelhető, hogy allergiája nem okoz problémát.

Ezt viszont előrejelezni nem lehet, csak, ha "kipróbálja". Ha most készülne egy bőrpróba az sem vinné előre, az Ön gondjának a megoldását és szezon kellős közepében panaszokat is okozhat. Az allergia diagnózis egy nagyon bonyolult dolog, amit sajnos nagyon sok orvos sem tud és ért megfelelő módon, mert nagyon egyéni módon jelentkezhetnek a tünetek és a panaszok. A diagnózis egy hármas tünetegység jelenlétével állítható fel.

Első a panasz. Ha valakinek nincs panasza: orrdugulás, tüsszögés, orrcsorgás, garat- és szemviszketés, néha köhögés és fulladás, akkor hiába van jelen a második diagnosztikus lépcső a bőrpróba pozitivitása, mert az nem allergia, csak egy bizonyos antitest (IgE) jelenléte a bőrben. Ha ott van, a tünetek megjelenése valószínűbb, mint ha nem lenne, de előfordul, hogy ennek ellenére sohasem jelentkezik az allergiás tünet. A harmadik diagnosztikus lépcső a provokációs teszt lenne, ami lehet specifikus és nem specifikus: ezt nagyon ritkán végezzük el, mivel bonyolult, hosszadalmas és kellemetlen (ártalmas) lehet a betegnek.

Mit is jelentene ez? Ha fűpollenre gyanakszunk például, akkor a fűpor belégzése heves tüneteket kell, hogy okozzon. Ilyet elvégezni, főleg szezonban, ha gyanú van rá szigorúan tilos, mert súlyos panaszokat válthat ki. A nem specifikus provokáció az csak a célszervek (orrnyálkahártya, szem, hörgőnyálkahártya stb) érzékenységét, hiperreaktivitiását mutatja hisztamin, acetlycholin, adenozin tesztek) . Ez feltétele az allergiának, de nem okozója. Ha nincs célszerv hiperreaktivitás, amit szintén az allergiás gyulladás hosszasabb jelenléte okoz, akkor nincs allergiás betegség és tünet, vagyis klinikailag még nincs jelen, nem okoz tüneteket az allergia. Ez lehet az Ön esetében is a magyarázat. Van érzékenysége, az Ön által felsoroltakra, de nincs célszerv reaktivitása, tehát klinikailag nem beteg és ezért lehet, hogy a gyógyszer megszakítása nem okozott nagyobb panaszt.

De innentől az Ön orvosának is igaza van, mert, ha nem szedi a megelőző gyógyszert az antihisztamint, akkor ez, a nyálkahártyák mélyén folyamatosan zajló allergiás gyulladás idővel áttöri az "ingerküszöböt" és akkor tényleg fulladás is jelentkezhet. Szerintem, mivel még csak egy évvel ezelőtt kezdődtek panaszai még eléggé friss az allergiája és ezért nem okozott panaszokat a gyógyszer félbeszakítása. De azért fogadja meg a jó tanácsot és szedje, legalább szeptember végéig, mikor az utolsó gyomnövények is lecsengenek. Ettől fogva szünetelhet és figyelheti, hogy mi történik. Télen elvégezheti a kért bőrpróbát. Ha a korábbihoz képest a reakciók átmérője nagyobb, akkor a szenzitizáltság fokozódott és tanácsos 2009-ben áprilisban, mikor a füvek elkezdenek virágozni, elkezdeni szedni az antihisztamint.

Minden esetre a kutyától tartsa magát távol, mert ez így is elégséges, ezért külön nem kell szedni gyógyszert, ha megoldható az elkülönítés. Létezhet egy harmadik variáció is az Ön helyzetében, hogy a panaszai valamilyen vírusos megfázással voltak összefüggésben és a bőrpróba pozitivitása jelenleg nem jelent semmi különöset. Ha az ismételésnél a bőrpír átmérője kisebb lesz vagy nem is jelenik meg, akkor ez utóbbi volt a helyzet. Én ezt kívánom Önnek.

Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Kérdés: 2008. augusztus 14., 11:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:51
Kérdések és válaszok: Allergia
Gyógyszer allergia
Allergiás tünetek
Kérdések vegyszerekre, illatanyagokra...
Tisztelt Doktornő! Rengeteg élelmiszerre, vegyszerre, pollenre allergiás vagyok. Az utóbbi hónapokban egyértelműen beazonosítottuk, hogy szervezetem...
Nehézlégzés allergiától
Mikor kezdhetek másik allergia...