Mik a kockázatok az allergiát okozó ételek fogyasztásának?

Üdvözlöm Doktor nő! Minap merült fel bennem egy pár kérdés, és ezekre szeretnék választ kapni. Allergiás vagyok több fajta növényre, pollenre és ezek álltal keresztallergiám is van. Teszten is voltam és tudom is, hogy mikre. Viszont olyan sok fajta dologra vagyok, hogy szinte semmit nem ehetnék ezért ugyanúgy megeszem még mai napig azokat az ételeket (gyümölcsök, zöldségek, mák stb.) amikre allergiás vagyok, mert szeretem őket. Fogyasztásuk után fel is szoktak lépni az allergiás tünetek (viszket a szám, nyelőcsövem, torkom) de hideg vizet szoktam inni az enyhítésére és el is múlik magától 10-20 perc után. Gyógyszert nem szedek, csak mikor a pollen szezon van, mert egyébként allergiás tüneteim is csak akkor vannak. Az lenne a kérdésem, hogy okozhatnak bármi problémát hogy ezeket az ételeket fogyasztom? Előfordulhat, hogy súllyosbodik egy-két tünet? (Teszem fel, esetleg bedagadhat a torkom vagy bármi egyéb súlyosabb? ) Lehet bármilyen gyógyszerrel enyhíteni a tüneteket? (Gyógyszerszedés mellet is voltak tünetek étkezés után, ha olyat ettem.) Egyébként Allegra Forte-t szedek mindig a szezonba. Meg még lenne egy kérdésem, hogy az Allegra Forte a legjobb választás pollenszezonra? Mert van mikor teljesmértékben nem jelentkeznek a tünetek (tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés) , viszont van mikor olyan mintha nem is szedném (Ez a pollenkoncentráció magasságátől függ? ) Elnézést a sok kérdésért! De úgy gondoltam, hogy leírom az összes kérdésemet egy levélben. Válaszait előre is köszönöm! Tisztelettel: Ádám

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza Keresztallergia témában

Kedves Kérdező!

Többféle antihisztamin tabletta létezik, melyek közül Ön tudja eldönteni, melyik szünteti meg leginkább tüneteit. A panaszok, valóban függnek a pollen koncentrációtól. Az antihisztamin tablettákat mindenképpen rendszeresen kell szedni pollenszezonban. A keresztallergia erőssége is függhet az elfogyasztott étel mennyiségétől.Vigyázzon, hogy amitől allergiás tünetei erősödnek, ne fogyassza rendszeresen, mert komolyabb panaszt, akár aszthmás rohamot, fulladást is okozhatnak. A keresztallergia tüneteit is csökkentik az antihisztaminok.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. február 07., 13:53; Megválaszolva: 2015. február 09., 20:33
Kérdések és válaszok: Allergia
Hajfesték allergia
Tojásallergia
Koronavírus vakcina beadása...
Allergia és vérvétel
Olthatóságom Covid-19 vakcinával