Allergia

Tisztelt Doktor nő. 28 éves leányom már 2004.óta jár különbözö vizsgálotokra hogy kideritsék mi okozza a fül eldugulásátés a kezén kijővő kis bubokat. A vizsgálatok igazán semmilyen elváltozást nem mutattak, csupán azt irták a diagnozisra: 2003.03.orsövény elferdülés 2004.04. fülkürthurut heveny orr-garatgyuladás, 2004.07. házipor atka 0, 19 U/ml tengerimalac all. 0, 29 U/ml2006.04. dió alerg.0, 30 U/ml mandula al.0, 19 burgonya 0, 17, zeller 0, 72 sárgarépa 0, 31, narancs 0, 40 búzaliszt 0, 21 szója 0, 17, 2005.09. köszénkátrány, 2006.06. nutritiv alergia lisz érzékenység.felszivódási zavar, giardiasis, a leletekről ennyit most ismételten vanmikor percenként eldugul az orra és igy a hallása is rossz vagyis amit az orvos tanácsolt neki hogy fogja be az orrát és fujjon egyet igy ismételten hall, hát ez szürnyú neki is és nekűnk szűlőknek is nembeszélve arról hogy péntárosként dolgozik egy áruházban igy elég kellemetlen a dolog. A kezén ismételten megjelentek apró /vizenyös/ hojagocskák amik néha megis nőnek és elfekad, vagy éppen a viszketés hatására elkeparja.Szeretném kikérni véleményét hova forduljunk hogy minnél elöbbi gyogyulást érjúnk el. Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza allergia témában

Tisztelt Kérdező,

Lehet, hogy a kérdésére a válasz egyszerű, ha azt mondom lánya allergiás alkatú és a felsoroltakra mind érzékeny, de az is lehet, hogy a helyzet bonyolultabb, összetettebb és kitartó kezelést igényel. Itt inkább a házi poratka érzékenységet emelném ki, mert ez képes egész évben orrdugulást, fülpanaszokat is okozni, pláne, ha orrsövény elferdülés is társul hozzá. A kezén vagy máshol észlelt kiütések is lehetnek allergiás eredetűek. Valószinű, ha ilyen jellegű vizsgálatokat végeztek már nála, akkor kapott is antiallergiás kezelést is.

Kérdésem az lenne, erre hogyan reagált? Jobban lett? Ti. az egész évben ható allergének esetén a kezelés hosszas és folyamatos kell, hogy legyen, egybekötve azokkal a próbálkozásokkal, hogy a házi poratka koncentrációját csökkentse: gyakori, lehetőleg hetente ágynemű mosás 60 fokon, gyakori portörlés, lehetőleg nedves ruhával, a hálószoba (ti itt van az atka az agyneműben és az ágyon, a szőnyegekben) nagyon " szegényes berendezése", minél kevesebb függöny, kárpit, szőnyeg, könyvek stb.

Az ételallergia inkább átmeneti felszívódási zavar lehet, melyet egy giardia, candida, vagy más baktérium átmeneti fertőzése is okozhat. Ha lisztérzékenysége van, akkor gluténmentes étrendet kell követni és kerülni a lisztet. Ha mégis maradnak panaszai és kiütései vannak egy egy kúra: metronidazol, fluconasole, desloratidin és famotidin hatásos lehet. Csak az első két szert kell 5-6 napig szedni, majd 6-8 hét múlva megismételni, az utóbbi kettőt folyamatosan kell szedni. Az orrrdugulásra és fülpanaszokra javasolnám: desloratidin 1x10mg, montelukast 1x10mg, orrba naponta 2x mometasone furoat.

Az antiallergiás kezelés legyen folyamatos és több hónapig, mert csak igy lehet eldönteni mennyire hat vagy nem a terápia.

Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Kedves Kérdező!

Fül-orr-gégészetileg lehet, hogy az orrsövény ferdesége, a fülkürt hurutos állapota, az allergia együttesen okozzák a halláscsökkenéses panaszt. Mindenképp javasolnám az orrgarat és orrmandulák vizsgálatát.

Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész

Kérdés: 2008. július 22., 18:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:43
Kérdések és válaszok: Allergia
Gyógyszer allergia
Allergiás tünetek
Nehézlégzés allergiától
Mikor kezdhetek másik allergia...