Allergia?

14 éves múltam és olyan gondom volt hogy egyik napról a másikra feldagadt a mandulám. 2 hónapik folyamatosa jártunk orvoshoz de nem tudták hogy mi ez. Aztán elküldtek vérvételre ott megint semmi, de allergia teszt nem volt és arra gyanakodnak hogy a kutya szőrre vagyok allergiás (van 1 palotapincsit) .Tüsszögök és a szemem viszket de nem tudom mert ha allergiás vagyok is rá biztos hogy nem fogjuk eladni. Egyébként a kutya velem alszik a szobába és a szőrét is csak nyáron vágatjuk bár nem hiszem hogy ez sokat segít.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mandula témában

Tisztelt Kérdező,

14 éves korban a mandula dagadást általában Steptococcus fertőzés és nem allergia okozza. Ezt torokváladék tenyésztés és a vérben mért ASO (antistreptolysin O) szint mutatja ki. A mandula vizsgálata szabad szemmel vagy fül-orr-gégészeten elvégezhető és kezelhető. A penicillin adása erre nagyon hatásos. Amennyiben a panasszal együtt nem járt lázas állapot, nem valószinű a bakteriális fertőzés, viszont a laborvizsgálatok gyulladásra utaló elemeiről nem tesz említést, lehet, hogy nem történt meg, vagy normális volt? Ez fontos lenne a diagnózis pontosítása miatt.

A mandula feldagadása, ha tényleg erről volt szó, nem szokott allergiás eredetű lenni. Az allergiás torokduzzanat a hangszálak vizenyőjében (gégeödéma) jelentkezik, rekedtség, ugató jellegű köhögés és fulladás követi és más bőrkiütés, viszketés kíséri. A tüsszögés és szemviszketés az már bizonyára allergiára utal, de ezt bőrpróba elvégzése vagy vérből vett ún. RAST vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Ezeket a vizsgálatokat feltétlenül el kell végezni, mert nem biztos, hogy a kutyára allergiás. Lehet az házi poratka, fű, gyomnövények allergia is. Panaszai valószinüleg ezzel állnak összefüggésben. Ezt tisztázni és kezelni kell, egyrészt, mert panaszmentessé lehet tenni, másrészt a kezeletlen allergiának van egy olyan tulajdonsága, hogy egyre több allergénnel szemben, igy idővel a palotapincsire is kialakul az allergia. Sajnos, ha a kutyaszőrre is érzékeny, akkor a kezelés nem lesz hatásos az ok eltávolítása nélkül. Arra minden joga megvan, hogy a kiskutyáját megtartsa, sőt még a szobába is altathatja, de, ha ezzel is összefüggésbe állnak panaszai, akkor ezek bármilyen kezelés ellenére megmaradnak és idővel súlyosbodnak.

Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Kérdés: 2008. július 20., 10:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:31
Kérdések és válaszok: Allergia
Jód allergia
Piros folt a boron, etelallergia?
Csánkiütések, angiödéma...
Honnan tudjam, hogy allergiás...
Mometason orrspray túladagolás