• Egyre több dologra leszek allergiás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kiskorom óta allergiás vagyok, (pollen) évente egyre rosszabb a helyzet, mindig valamilyen újabb dologra leszek allergiás, illetve a pollennaptárat is már az elejétől-végéig lefedik a panaszaim. Tavaly már gyümölcsök evésekor is észleltem garat irritációt, ami eddig nem volt. (pl eper, dinnye, avokádó) mit lehet tenni, hogy ne romoljon tovább a helyzet? Eddig Telfastot szedtem, de a mellékhatások miatt (bágyadtság) Aeriust írtak fel tavaly, ez be is vált. Már el is kezdtem szedni, de már előre félek hogy idén milyen új dologra leszek allergiás. Porra, tollra, állati szőrre eddig nem voltak tüneteim, és a teszt sem jelezte.

        WEBBeteg szakértő válasza a allergia témában

        Sajnos, amit megfigyelt az igaz, és ismert tény az allergológiában. Ha valaki allergiás, akkor egyre több allergénnel szemben is allergizálódhat. Ez nem kötelező, de előfordulhat, mint ahogy Ön is észrevette saját magán. Az orális szindróma is előfordulhat, ami azt jeleni, hogy a szezonban, főleg parlagfű érzékenyeknél száj- és ajakviszketés jelenik meg banán, dinnye, avokádó stb. evéskor. Ezt keresztallergia okozza és sajnos a szezonban, akinek ilyen tünetei vannak, nem ehet ezekből a gyümölcsökből, és a szezonon kívül is csak óvatosan. A felsorolt gyümölcsökön kívül még sok olyan van, amire nem alakul ki az említett kellemetlenség, azokat egye. Mit lehet csinálni? 1) Használja a bevált gyógyszerét, amit utoljára említett, februártól novemberig. 2) Ha orr- vagy szemtünete van, akkor orrspray-t és szemcseppet is használjon. 3) Próbáljon meg (ha lehet) olyankor, amikor tünetei az elmúlt években a legerősebbek voltak, elmenni üdülni tengerpartra, hegyekbe, legalább 1-2 hétre. 4) A legerősebb allergén ellen meg lehetne próbálni az immunterápiát, ami hyposzenzibilizációt okozna, és csökkenthetné további allergizálódását. Ez a módszer -annak ellenére, hogy olyankor javasolt, mikor még egy vagy két allergénnel szemben vagyunk érzékenyek - az egyetlen olyan lehetőség, hogy meggátolja a további allergizálódást. 5) Amennyire csak lehet, próbálja kerülni az allergéneket, legalább azokat, amelyekkel szemben ismert az allergiája. 6) Látogassa gyakrabban allergológusát. Bőrpróbát elég, ha csak minden öt évben végeznek. Tisztelettel dr Brugós László allergológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-04-03 17:43:22; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: