Hogyan használjam az első szemüvegem?

Soha nem voltam szemüveges. Az utóbbi időben úgy vettem észre, hogy romlott a látásom. A vizsgálat során kiderült, hogy csak olvasáskor kell szemüveget hordanom. Szemüveg használatkor jól látok vele, de ha kicsit félre nézek, hullámzik minden körülöttem. Az volt a válasz hogy azért, mert csak olvasásra való. Ha leveszem, csak kis idő után látok jól távolra. Normális dolog ez? Mert én úgy érzem, erősebb a szemüveg, mint ami kellene. Vagy ha valaki szemüveges ez a normális?

Legfrissebb cikkek a témában

Halmosi Edina válasza látászavar témában

Szemünk a kor előrehaladtával sajnos romlik, ez egy természetes folyamat, nem kell megijednie.

Általában 40-45 éves kor körül jelentkezik, hogy közelre nézéskor nem látunk olyan jól, mint korábban. Egy ideig még segít, ha az olvasandó szöveget egyre távolabb toljuk, de egy bizonyos idő elteltével kezünk nem bizonyul elég "hosszúnak". Ez azzal magyarázható, hogy szemlencsék folyamatosan veszít alakváltoztató képességéből, megnehezítve ezzel a közeli dolgokra való fókuszálást. A folyamatot sajnos megakadályozni, befolyásolni nem tudjuk, megfelelő segítséget a szemüveg jelent.

Az biztos, hogy egy olvasószemüveg csak közeli látás javítására használható. Köztes és távoli zónára benne nézni nem szabad, így gyorsan ronthat a látásán, valamint egyéb közérzeti panaszok is felléphetnek.

Ha viseli a szemüveget, és utána távolra fókuszál, akkor kell egy kis idő, amíg beáll a látás, mivel csökken a szem alkalmazkodó-képessége. A szemüveget érdemes az orr hegyére csúsztatni, így felette szabadon nézhet ki máshová, így biztos, hogy nem fogja olyan kellemetlennek érezni a szemüveg használatát.

Ha a szemüveg használatakor élesen lát, akkor nem valószínű, hogy erőset kapott.

Sokan nehezen fogadják el, hogy már nem olyan tökéletes a látásuk, mint korábban, de ezt a folyamatot semmivel nem tudjuk befolyásolni.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
 Halmosi Edina
Halmosi Edina optometrista-kontaktológus
Kérdés: 2012. március 18., 17:56; Megválaszolva: 2012. március 19., 20:52
Kérdések és válaszok: Adattárak
Folt a szemen - Elmúlik?
Körülbelül 1 hónapja voltam szemész szakorvosnál azzal a panasszal, hogy minden reggel bedagad a szemem, és a jobb szemem sarkában egy kicsi szürke...
Lehet-e kontaktlencsét viselni...
Évek óta hordok kontaktlencsét, de még csak most olvastam arról, hogy megfázás esetén ellenjavalt a kontaktlencse viselése. Én most hetek óta meg...