A peritoneális dialízis menete

A hasi, vagy peritoneális dialízis egy testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártyán keresztül tisztul meg.

A vese életfontosságú szerv, a krónikus vesebetegség pedig népbetegségnek számít. Ma Magyarországon minden 14. ember veseműködése mindössze 50%-a a normálisnak, minden 140.-é csak 25%-os és minden ezredik magyar veseműködése tönkrement és dialízisre szorul. A krónikus vesebetegség csak a legritkább esetekben jelentkezik fájdalommal, az esetek 95%-ában csak szűrővizsgálattal deríthető ki.

A vese legfontosabb feladata biztosítani a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát, valamint olyan méreganyagok kiválasztása, amitől légzéssel a szervezetünk nem tud megszabadulni. A veséknek ezen kívül a fehérjék és nukleinsavak bomlástermékeinek, valamint egyes vegyszerek és gyógyszerek kiválasztásában is szerepe van. Mennyiben a vese nem tudja ellátni vértisztító feladatát, transzplantációra, az új szerv megérkezéséig pedig művesekezelésre (dialízis) van szükség. A dialízis történhet mesterséges szűrővel (hemodialízis, HD) vagy a hashártyán keresztül is (hasi dialízis, peritoneális dialízis, PD).

A dialízis

A szervezet só- víz-, és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében. A dialízis formái>>

Vértisztítás a hashártyán keresztül

A veseműködés pótlására mindkét eljárás egyaránt alkalmas, de a hasi dialízisre mindössze a betegek 35-40 %-a alkalmas. PD során a hasüregbe vezetett csövön keresztül a dializáló oldattal ürülnek ki a szervezetben felhalmozódott toxikus anyagok. Gyerekeknél, 3-4 éves kor alatt ideálisabb, mint a vérből történő dialízis. – A belső hasfalat, és a belső szerveket borító hashártya hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hemodialízis során használt mesterséges filter: a pórusai bizonyos részecskéket átengednek, míg másokat visszatartanak. A peritoneális dialízis során ezt a természetes szűrőt használják filterként – magyarázta dr. Remport Ádám, belgyógyász nephrológus.

A tisztító folyadékot a húgyhólyag mögötti területbe, a kismedencébe egy katéteren keresztül juttatják a szervezetbe, ahonnan aztán ugyancsak egy katéteren keresztül kiürül a káros anyagokkal és felesleges vízzel együtt. – A peritoneális dialízis – A peritoneális dialízis 20-30 éve még a dialízisközpontban történt, de ma már otthon a beteg maga is képes megcsinálni – mondta Remport Ádám, hozzátéve: a hasi dialízis leggyakoribb formája a folyamatos ambuláns peritoneális dialízis (CAPD), ami a nap 24 órájában, a hét minden napján folyamatos méregtelenítést tesz lehetővé.

– A beteg reggel feltölti hasüregét a dializáló folyadékkal, délben leengedi azt és újra feltölti az üreget. Este és lefekvés előtt ugyanez a procedúra, de közben a beteg végezheti teendőit, akár munkába is járhat – mondta a szakorvos.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Vesebetegség || Dialízis || Veseelégtelenség || ||
Vissza az eredeti oldalra