Terhességi diabéteszem van - Mit szabad enni, és mit nem?

Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával, egészségesen fejlődjön és növekedjen az édesanya testében. Fontos tudni, hogy az anyuka egészségi állapota, életmódja és táplálkozása nagyban hozzájárul a gyermek megfelelő fejlődéséhez, a szülés körüli szövődmények és kockázatok csökkentéséhez, ezért már a terhesség tervezésekor figyelmet kell fordítani az egészséges életvitelre, a normális testsúly elérésére és fenntartására.

Terhesség során a szervezet szénhidrát-anyagcseréje és vércukorszint-szabályozása megváltozik, amelyhez általában a test képes alkalmazkodni fokozott inzulintermeléssel, viszont ez nincs mindig így. Általában a kismamák egészségügyi ellenőrzése (családban előforduló betegségek kikérdezése, vérvételek, vizeletvizsgálat) során derül fény a csökkent glükóztoleranciára vagy a terhességi cukorbetegségre, amely hátterében állhat a már meglévő túlsúly, vagy korábban nem diagnosztizált magas vércukorszint is.

Bővebben A terhességi cukorbetegség okai és kezelése

A diagnózis: terhességi diabétesz - Hogyan tovább?

Ha az eredmények egyértelműen kimutatják a terhességi diabéteszt, akkor a kezelőorvos és a védőnő mellett célszerű felkeresni egy dietetikus szakembert is, aki ellátja a várandós anyát a megfelelő diétás tanácsokkal. A diéta általában könnyen betartható, és csupán egészségmegőrző lemondásokkal jár, amelyeket nem csupán a terhesség alatt, hanem az anya saját érdekében a szülés után is javasolt tovább folytatni, ezáltal elkerülhetővé válhat a 2-es típusú cukorbetegség és szövődményeinek kialakulása.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

Az étrend összeállításának szempontjai

Az étrendet minden esetben egyénre szabottan kell összeállítani, ugyanis nincs két egyforma testtömeggel, életkorral és vércukor-értékekkel rendelkező kismama. Emellett figyelembe kell venni az életmódot, a fizikai aktivitást, ikerterhességnél a babák számát is.

Energiatartalom: Általánosságban az étrend energiatartalma normális testtömeggel rendelkező várandós számára 1600-1800 kcal naponta, amelyből 45%-ot (180-185 gramm) kell a szénhidrátfogyasztásnak kitennie. A túlsúllyal rendelkező kismama étrendje napi 1400-1500 kcal összenergiát tartalmazhat, ebből legfeljebb 150-160 gramm lehet a szénhidráttartalom.

A legfontosabb szempont a diéta során a vércukorszint-értékek normális szinten tartása, és a fejlődő kisbaba tápanyagszükségletének maximális kielégítése, tehát a várandósság alatt tilos sanyargató fogyókúrákba kezdeni!

Összetétel: Az étrend alapját 40-50%-ban a szénhidrátok adják, ezek közül elsősorban az összetett szénhidrátokban gazdag és magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonakészítmények és zöldségek javasoltak. A fehérjék aránya 20-25 % az összes napi energia-bevitelben, amelyet sovány húsokból és tejtermékekből célszerű fedezni. A zsírok aránya legfeljebb 30 energia%, amelynek nagy része telítetlen zsírsavakból álljon.

Étkezések gyakorisága: Az étkezések száma naponta 5-6 alkalom, amelyekre a szénhidrátbevitelt arányosan el kell osztani: például reggeli 20-25 g, tízórai 25 g, ebéd 50 g, uzsonna 20 g, vacsora 30 g, pótvacsora 10 g. A reggeli és vacsora során a kismamának lassú felszívódású szénhidrátokat ajánlott fogyasztani.

A várandósság időszaka alatt kiemelten fontos a megfelelő tápanyag-ellátottság mellett a szervezet vitamin- és ásványi anyag készletének a fenntartása, ezért nélkülözhetetlen a megfelelően összeállított étrend, amelynek a gerincét a zöldségek és gyümölcsök alkotják.

Ezt olvasta már? A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) kezelése

Terhességi diabétesz során ajánlott és kerülendő élelmiszerek

Ajánlott ételek

  • Gabonakészítmények: teljes kiőrlésű lisztből, durumlisztből vagy Graham lisztből készült kenyér, tésztafélék és péksütemények, zabpehelyliszt, korpát tartalmazó péksütemények, kekszek, barnarizs
  • Húsok és húskészítmények: sovány húsok, például baromfi melle bőr nélkül, lezsírozott sertéskaraj, sertéscomb, halak közül a busa, tonhal, hekk, keszeg, felvágottakból a csirkemell sonka, gépsonka, párizsi, Zala felvágott, virsli
  • Zöldségek: korlátlanul fogyaszthatóak: saláták, zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, brokkoli, karfiol, padlizsán, sóska, spenót, zöldbab, spárga, szénhidráttartalmat beszámítva fogyaszthatók: kukorica, sütőtök, sárgarépa, zöldborsó, sárgaborsó, burgonya, lencse, szárazbab
  • Gyümölcsök: mért mennyiségben fogyaszthatóak a hazai idénygyümölcsök nyersen, salátaként vagy smoothie formájában: alma, körte, málna, eper, őszibarack, sárgabarack, nektarin, szeder, szilva, görögdinnye, sárgadinnye, gesztenye, meggy, cseresznye, narancs, mandarin, ananász, grapefruit
  • Tej és tejtermékek: szénhidráttartalom beszámításával: zsírszegény tej, joghurt, sovány és félzsíros sajtok és túró, light gyümölcsjoghurt, sovány tejföl
  • Tojás: elsősorban a tojásfehérje hetente maximum 2-3 db sárgájával zsírszegény módon elkészítve
  • Édesítés: természetes édesítőszer, például Stevia, mesterséges édesítőszer, például eritrit, nyírfacukor (számolni kell a szénhidráttartalmat)
  • Italok: szénsavmentes ásványvíz, csapvíz, cukormentes italok és gyümölcslevek, gyümölcstea, zöldtea édesítés nélkül vagy energiamentes édesítővel, napi 1-2 kávé energiamentes édesítővel

Kerülendő élelmiszerek

  • Gabonakészítmények: fehér búzaliszt és az abból készült fehér, félbarna kenyér, kifli, zsemle, péksütemények, tésztafélék, zsírban és cukrokban gazdag péksütemények, például kakaós csiga, túrós batyu, kalács, sajtos pogácsa, croissant, lekváros bukta, gabona-, kukorica- és rizspehely, müzlik
  • Húsok és húskészítmények: zsíros húsrészek, oldalas, tarja, csülök, szalonna, halak közül a ponty, felvágottakból a disznósajt, szalámi, hurka, kolbász                        
  • Gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt gyümölcsök, kompótok, befőttek
  • Csak kis mennyiségben fér a diétába: dió, mogyoró, pisztácia, mandula
  • Tej és tejtermékek: zsíros tej, tejföl, sajt, túró, tejszín, vaj
  • Tojás: hetente több mint 2-3 db tojássárgája
  • Édesítés: kristálycukor, méz, barnacukor
  • Italok: alkoholos italok, cukrozott szénsavas üdítőitalok és gyümölcslevek, cukorral vagy mézzel édesített teák, kávé

Segítségre van szükség? Íme, egy mintaétrend

Mintaétrend körülbelül 160 gramm szénhidráttartalommal:

Étkezés

 Élelmiszer

 Mennyiség

Szénhidrát-tartalom          (gramm)

Reggeli:

Málnatea édesítés nélkül

200 ml

 
 

Főtt virsli

60 g

 
 

Mustár

30 g

 
 

Barna kenyér

60 g

30

Tízórai:

Házi gyümölcsjoghurt

   
 

Eper

150 g

10

 

Natúr joghurt

150 g

7,5

 

(Stevia édesítőszer)

   

Ebéd:

Brokkolipüré leves

   
 

Liszt

10 g

7

 

Zsemlekocka

10 g

7

 

Fűszeres csirkemell

   
 

Cukkinis spagetti

   
 

Durumtészta

40 g

30

 

Cukkini

100 g

 

Uzsonna:

Körte

100 g

12

Vacsora:

Zsírszegény tej

200 ml

10

 

Zöldséges melegpástétom

   
 

Vegyes zöldség

60 g

5

 

Árpapehely

10 g

6

 

Teljes kiőrlésű zsemle

1 db

25

Pótvacsora:

Korpovit keksz

5 db

15

Összesen:

 

 

164,5

Kereső Megkeresheti az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát keresőnkben

Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

terhességi cukorbetegség || terhesség || Cukorbetegség || ||
Vissza az eredeti oldalra