Edzés és szívproblémák - Az orvos válaszol

Szívproblémám van. Szeretném megkérdezni, hogy terhelés mellett mennyi az a pulzus szám, ami még normálisnak számít. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

 

  Tisztelt Doktornő!


Van egy bizonyos szív problémám ez a leírtak alapján , kéthegyű billentyű elégtelenség, három hegyű billentyű elégtelenség, aorta billentyű elégtelenség, körkörös szívizom vastagodás, valamint szívritmus zavar. Elkezdtem fitness terembe járni, persze csak óvatosan és fokozatosan végzem a gyakorlatokat.
Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a terhelés mellett mennyi az a pulzus szám, ami még "normálisnak" számít. Ha esetleg ezzel kapcsolatban van valamilyen észrevétele, vagy javaslata azt szívesen fogadom.
Fontos lenne nekem a mozgás, mert szeretném, ha a fizikai állapotom javulna, és rám is férne. Előre is köszönöm válaszát és türelmét.

Kedves Kérdező!

  Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?


A pulzusszám értékelése számtalan tényezőtől függ. Nyugalomban illetve aktív mozgás vagy stressz szituáció kapcsán egészséges egyén esetében is más-más értékek mérhetők.
Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?>>

Nem ír sok információt a billentyűkről, jó lenne látni magát az ultrahangos leletet (a szívritmuszavar természetéről sem ír), bár a legszerencsésebb az lenne, ha kardiológusával konzultálna.

Mindenesetre a billentyűelégtelenség miatt a statikus terhelések (pl. súlyzózás, emelések) kevésbé javasoltak, mert ezek ronthatják a billentyű funkcióját (bár nem derül ki, mekkora a visszaengedés foka), inkább dinamikus mozgásforma javasolt (úszás, bicikli, futás).

Általában az edzések során kívánatos pulzusszámot az életkor alapján lehet meghatározni: a max. pulzusszámot a 220-életkor képlettel lehet kiszámolni, a testedzés céljától függ, ennek hány százalékát kell elérni.

Kezdetben valószínűleg elég, ha a max. frekvencia 60-70%-át éri el.

(WEBBeteg/Dr. Bene Orsolya)

Pulzus || Szívbetegség || Edzés || ||
Vissza az eredeti oldalra