Érműtét előtt állók gyógyulását is segítik a koleszterincsökkentők

Emelkedett vérkoleszterinszint esetén annak leszorítása gyógyszerek segítségével jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát, de kedvezően befolyásolja az érműtétre kerülő betegek gyógyulását is. Holland kutatók új vizsgálatának eredményeit a világ elsőszámú orvosi folyóirata, a New England of Medicine közölte.

Több évtizedes orvostudományi kutatás adatai bizonyították, hogy a "rossz" LDL-koleszterin emelkedett vérszintje fokozza a szívinfarktus előfordulását. Ilyenkor a koszorúerek belső falára a zsírnemű anyag lerakódik, és ez a folyamat fokozatosan beszűkíti az eret, mind jobban akadályozza a véráramlást, végül az ér elzáródik és létrejön a szívizom elhalása, az infarktus. Mikor a gyógyszerkutatás eredményeként a koleszterincsökkentő készítmények megjelentek a patikákban, a helyzet sokat javult.

Hatalmas vizsgálatokban szívbetegek tízezrei vettek részt, és megfigyelésük bizonyította, hogy a koleszterin szintjének leszorításával az infarktus megjelenése késleltethető, vagy ismétlődése ritkábban fordul elő. 

Ma világszerte milliók szedik a koleszterincsökkentő sztatinkészítményeket. A legkülönbözőbb érműtétek után is gyakoriak a szövődmények, például a szívroham, vagy az agyi katasztrófa. Olaf Schouten és munkatársai azt gondolták, érdemes volna megvizsgálni, hogy az érsebészetre kerülő betegek kezelése, a koleszterincsökkentő fluvasztatinnal, nem javítaná-e a műtéti eredményeket.

Átlagos kockázat 

 Enyhén fokozott kockázat 

 Fokozott kockázat 

 Ajánlott érték

5,2 mmol/l

5,2 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

5,2 mmol/l alatt

Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

Már műtét előtt is szedték a tablettát

Félezer, érsebészeti beavatkozásra kerülő beteg, átlagosan 37 nappal a műtét előtt elkezdte szedni a tablettát. A tudományos elvek értelmében a betegek fele, véletlenszerű kiválasztás alapján a fluvasztatint megfelelő adagban tartalmazó gyógyszert kapta, a többiek pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyag nélküli tablettát. 

Hasznos linkek

A fluvasztatin-kezelés csaknem a felére csökkentette a szívroham előfordulását a hatóanyagot nem tartalmazó, placebót szedő betegcsoport eredményeihez képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a gyógyszer szedésének nem voltak lényeges mellékhatásai, tehát ilyen kockázattal nem kell számolni. 

A nemzetközi kezelési irányelvek már eddig is javasolták a sztatinkezelés bevezetését érműtétek előtt, de ezt korábbi, kisebb tanulmányokra alapozták. A most befejezett vizsgálat eredményei egyértelműen alátámasztották a korábbi véleményeket.

 Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol

(MTI)

Koleszterin || Koleszterincsökkentő || Érműtét || ||
Vissza az eredeti oldalra