Kötelezően kellene kezelni a tbc-seket

Pénteken adják át az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben a Nemzeti Tbc-Referencia Laboratóriumot, amely egyesíti a jelenleg elérhető valamennyi korszerű dianosztikai módszert.

Bár a tbc tekintetében Magyarországon megnyugtató a helyzet, veszélyt jelenthetnek azok az új, gyógyerekkel szemben ellenálló baktérum törzsek, amelyek világszerte megjelentek - mondta el a Független Hírügynökségnek az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász főorvosa. Kovács Gábor szerint meg lehetne előzni a bajt azzal, ha a nehezen együttműködő fertőző betegeknél, elsősorban a hajléktalanoknál, el lehetne rendelni a kötelező orvosi gyógykezelést. A tüdőgyógyászok azt is javasolják, hogy állítsák vissza a kötelező tbc-szűrést a hazánkba települő külföldiek esetében.

Magyarországon folyamatosan javul a helyzet, évente 10 százalékkal csökken a tuberkulózisos betegek száma, tavaly már csak 1700 új fertőzöttet fedeztek fel - mondta Kovács Gábor. Ez azt jelenti, hogy hazánk felzárkózótt a fejlettebb nyugat-európai országokhoz - tette hozzá.

A tüdőgyógyász elmondta: az új betegek között nagyon nagy a hajléktalanok aránya. Ők azok, akik életvitelük miatt nem tartják be a rendelt terápiát, általában alacsony a betegségtudatuk, rossz az ellenállóképességük, tehát sokkal nagyobb náluk a fertőzés veszélye. Hozzátette: a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy orvosok meggyógyítsák azokat a tbc-s hajléktalanokat, akik ezt nem akarják. Tehát kisétálhatnak a kórházból és bárkit továbbfertőzhetnek. Ezért javasolják a tüdőgyógyászok, hogy döntéshozók változtassák meg a jogszabályokat, tegyék lehetővé a kötelező orvosi kezelést.

Világviszonylatban és Európában is veszélyt jelentenek, a jelenlegi gyógyszerekkel szemben fokozottan ellenálló tbc-törzsek, amelyek közelünkben Ukrajnában, Romániában, Oroszországban és távolabb, a volt Szovjetunió utódállamaiban, valamimt Dél-Kelet Ázsiában fordulnak elő.

Magyarországra is veszélyt jelenthetnek azok a bevándorlók, akik ezekből az államokból települnek be. Ezért a tüdőgyógyász szakma szerint ismét kötelezővé kellene tenni azoknak a tbc-szűrését, akik tartósan hazánkban tartózkodnak.

 Kapcsolódó cikkek
  - A tüdőtuberkulózis (TBC)
  - A tbc-sekhez is szólt a pápa
  - Egyre több a tuberkulózisos beteg

Kovács Gábor elmondta: ezek a szűrések korábban is kötelezőek voltak, de 2 éve személyiségi jogi okok miatt eltörölték. Bár a szakma többször is kezdeményezte a visszaállítást, az emberi jogok országgyűlési biztosa eddig nem támogatta ezt a törekvést.

(FH)

TBC || Tuberkulózis || Tüdőszűrés || ||
Vissza az eredeti oldalra