A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Különböző típusai a felelősek a közönséges szemölcsök, a condylomák (nemi szemölcsök) megjelenéséért, valamint igazolódott kiemelt szerepük a méhnyakrák kialakulásában. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton átadható kórképe, miközben a fertőzés ma már egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.

A HPV téma fontos cikkei

A humán papillomavírus (HPV) családon belül mintegy 170 típus ismert, melyek közül legalább 40 az intim területeken is tüneteket okozó kórokozó. Az egyes típusok más-más elváltozásokat okoznak és más szervek hámfelületén okozhatnak panaszokat.

A magas kockázatú víruscsoportok a nyálkahártyát, a bőr hámfelületét érintő daganatokat is kiválthatnak, míg az alacsony kockázatú típusok jóindulatú, ám hasonlóan fertőző és kellemetlen elváltozásokat eredményeznek. Mivel azonban egy személynél jellemzően több vírustörzs is előfordul, illetve az okozott elváltozások között is előfordul átfedés, indokolt a HPV fertőzés tüneteinek általános felismerése, átfogó megelőzése.

A szexuális úton terjedő HPV érintheti a női külső nemi szerveket, valamint a hüvelyt és a méhnyakat, férfiakban a húgycsövet, a hímvessző és a herezacskók bőrét. Mindkét nemben előfordulhatnak a végbélnyílást és az azt övező régiót, továbbá (magatartásformáktól függően) szájüreget és a garatot érintő bőr és nyálkahártya fertőzések.

A HPV fertőzöttség jelei

A HPV nem feltétlenül okoz tüneteket, elsősorban férfiak esetében gyakori a tünetmentesség. A fertőzést ugyanis számos esetben néhány hónap alatt legyőzi szervezetünk immunrendszere és észrevétlenül múlik el, még lappangó állapotban. Tünetek elsősorban az immunrendszer meggyengülése esetén (betegség, stressz, dohányzás) jelentkeznek.

Amennyiben kialakulnak a HPV tünetei, jelentkezhet a vírus típusától függően:

  • Condyloma - jóindulatú nemi szemölcs mindkét nem esetében.
  • Cervikális diszplázia - a méhnyakrák rákmegelőző állapotának tartott, még jóindulatú méhnyak hámelváltozás.
  • Méhnyakrák vagy egyéb hámszövetet érintő rosszindulatú elváltozás

A vírus továbbadása, az újbóli fertőzések kialakulása miatt azonban gyakori és komoly egyészségügyi kockázatot jelent a HPV, mind az általa okozott jóindulatú elváltozások (a condyloma), mind a vírus tartós jelenlétével összefüggésbe hozható rosszindulatú elváltozások (diszplázia, méhnyakrák) kialakulása miatt. Szűrővizsgálat elvégzése nélkül ezért elsősorban akkor igazolódik a fertőzöttség, amikor a beteg az intim területeken tapasztalt szemölcsök panaszával fordul orvoshoz, vagy egy nőgyógyászati citológiai vizsgálat mutat ki elváltozást.

Magyarországon a vizsgált fiatal felnőttek 70 százalékánál kimutatható a HPV, ám a hordozók nagyobb része tünetmentes. A HPV nem jár a vírusfertőzések többségénél jellemző lázzal, sem fájdalommal. A vírust kimutató HPV gyorsteszt elvégzéséhez keresse (bőrgyógyász, nőgyógyász, infektológus) orvosát.

A HPV által okozott jóindulatú hámelváltozások

A HPV vírusok egy csoportja jóindulatú szemölcsöket okoz a bőrön és a nyálkahártyákon, ezek jelenthetik a fertőzés legfőbb tünetét. Az úgynevezett Condyloma acuminatum a nemi régiók egyik leggyakoribb hámbetegsége, mely a tünetek fennállásának idejétől, a betegség előrehaladottságától függően megjelenhet 1-1 apró, alig látható, enyhén fájdalmas, szúró érzést kiváltó bőrfüggelkként, de gyakran gyors növekedése és terjedése következtében a szőlőfürtszerűen, tömeges csoportokban kialakuló, kifejezetten érzékeny szemölcsökként is észlelhető, mivel a vírus az érintett régió hámsejtjeiben szaporodik, azokat fokozott osztódásra készteti.

Férfiakon leggyakrabban  a makk környékén, nők esetében általában a kisajkak belső felszínén jönnek létre, de máshol is kialakulhatnak. Különböző szexuális magatartásformákból eredően ritkábban a száj-garat régióban is jelentkezhet szemölcs.

A diagnózis rendszerint a típusos klinikai megjelenésen alapszik, sor kerülhet a hordozott HPV típusának meghatározására is.

Mi a különbség a HPV szemölcse és a nemi herpesz között?

HPV szemölcs, condylomaA két víruscsalád tagjai viselkedésük szempontjából közel állnak egymáshoz, hiszen mindannyian a szervezet bizonyos sejtjeiben megbújva hosszantartó tünetmentes lappangást okoznak, majd bizonyos idő elteltével megjelenhetnek típusos klinikai tüneteik, melyek túlnyomórészt a bőrt és a nyálkahártyákat érintik. A herpesz tüneteivel ellentétben a HPV által okozott szemölcsök nem hólyagos jellegűek, a bőrön, nyálkahártyán kis nyélen, szőlőfürt szerűen csüngő bőrfüggelékek formájában hetekig, hónapokig növekednek. A rövid időn belül várható spontán gyógyulás esélye sokkal kisebb. A HPV jelentőségét hangsúlyozza továbbá, hogy rosszindulatú hámelváltozások kialakulásában is kiemelkedő szerepet jászik.

Bővebben A condyloma acuminatum

Bővebben Szemölcsök: mi okozza és milyen típusai vannak?

Hogyan terjed a HPV?

A fertőzés átvitelének feltétele a közvetlen bőr-bőr, bőr-nyálkahártya kontaktus, melyre nagyrészt nemi együttlétek során adódik lehetőség, de hétköznapi kontaktussal sem kizárt az átadása (bőrfelületek érintkezése, közös tárgyhasználat, pl. törölközőhasználat).

A partner megfertőzése tünetmentes hordozó állapotban is megtörténik. Esetenként az átadó fél nem is tud betegségéről, mivel nála még nem okozott elváltozásokat a vírus. A HPV lappangási ideje igen hosszú, 3-8 hónap is lehet, így könnyen továbbadható és elkapható a fertőzés.

Előfordulhat az is, hogy a korábban condylomával kezelt beteg tünetmentes periódusában adja át partnerének a hordozott HPV-t. A látható elváltozások kezelése ugyanis nem szünteti meg a vírus hordozását, így a korábban kezelt beteg továbbadhatja fertőzést és nála is kiújulhatnak a tünetek.

A HPV átadásától az esetek jelentős hányadában nem véd az óvszer alkalmazása sem (bár csökkenti a terjedés esélyét). A vírus bőrön való előfordulása ugyanis nem feltétlen korlátozódik az óvszer által fedett területekre illetve a hüvelyre, hanem a nemi szervek környezetében is megtalálhatóak és fertőzőképesek.

A közönséges, tenyereken és talpakon megjelenő szemölcsöket is többségében egyes HPV vírusok okozzák, ám ezek nem okoznak panaszokat az intim területeken.

Tovább Mi okozhatja még a panaszomat? Nemi szervi elváltozásokat okozó további kórképek

A spontán gyógyulás bizonytalan

HPV-fertőzés esetén spontán gyógyulás előfordulhat, ami az immunrendszer aktuális állapotától függően következhet be. Minden esetben az egyéni immunsajátságokhoz kötött a lehetőség, ezért nem állapítható meg egy egységes időtartam, amely alatt várható lehet az esetleges gyógyulás. Egyesek minden kezelés nélkül sem hordoznak tovább 2-3 hónapnál a HPV-t, más esetekben az összes rendelkezésre álló kezelés bevetésének ellenére is újra és újra pozitív a vizsgálat eredménye.

Ennek alapján bár nem kizárt, hogy egy fertőzött észrevétlenül és panaszok nélkül átvészeli a fertőzést, ám védőoltás nélkül valószínű az ismételt fertőzés kialakulása, továbbadása más személyek számára és/vagy a condylomák illetve a rosszindulatú hámelváltozások (elsősorban a méhnyakrák) későbbi kialakulása. A vírus széles körű elterjedtsége és a kialakuló szövődmények súlyossága miatt abban az esetben is javasolt tehát komolyan venni a HPV-t, ha egy adott egyénnél egy fertőzés korábban nem okozott elváltozásokat és spontán gyógyulás következett be a szervezet immunreakciója eredményeként.

A legveszélyesebb szövődmény: a méhnyakrák

A humán papillomavírus családon belül modern csoportosítás szerint elkülöníthetünk egy "magas kockázatú" kategóriát, amely tagjainak hordozása jelentősen megnöveli a méhnyakrák kialakulásának valószínűségét a hordozó egyénben. Elsősorban a vírus 16-os és 18-as típusai felelnek a méhnyakrákos esetek döntő többségéért. Ismert, hogy a rosszindulatú méhnyakhám elváltozások több mint 90%-a e magas rizikót jelentő típusok valamelyikének hordozásával áll kapcsolatban, a tartós vírushordozás nagy eséllyel méhnyakrákot okozhat.

Kutatások szerint a méhnyakrák mellett a HPV összefügg a péniszdaganattal, valamint mindkét nem esetében kimutatták a vírus szerepét a szájüregi daganatok és a torokrák kialakulásában.

Bővebben A méhnyakrák

Bővebben A méhnyakrák előjele: cervikális diszplázia

Hogyan kezelhető a HPV?

A HPV fertőzés kezelése az általa okozott betegség típusán, tüneteinek súlyosságán és kiterjedtségén alapszik. Ez elsősorban az elváltozások kezelését jelenti, amely azonban nem jelenti a vírushordozás megszűnését. Az elváltozások kezelése mellett bizonyos esetekben célba vehető maga a hordozás megszüntetése is, akár tünetmentes állapotban.

Javasolt a kisebb szemölcsök mielőbbi kezelése. A jóindulatú növedékek apróbb változatainak esetében érdemes a gyógyszertári forgalomban is hozzáférhető, különböző kémiai vagy toxikológiai hatáson alapuló ecsetelőkkel (podofillotoxin, ecetsav) történő kezeléssel próbálkozni. Az ecsetelőket a szemölcsök elhalásáig, lehullásáig kell alkalmazni. Elérhetők különféle kenőcs formátumú, helyileg alkalmazandó ún. immunmódosító (imiquimod) szerek is vényköteles formában.

Nagyobb kiterjedésű, nagyobb fájdalommal járó, esetleg csoportosan előforduló növedékek esetén megfontolandó bőrgyógyászati, sebészi beavatkozásra bízni a szemölcsök eltávolítását. Erre szintén változatos technikai háttér szolgáltat lehetőséget: fagyasztásos módszer, elektro-sebészet, az elváltozás lekaparása éles kanálszerű eszköz segítségével, kimetszés, lézeres műtét.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szemmel látható elváltozás eltávolításával, a sebhely gyógyulásával a HPV hordozása nem szűnik meg, nagy esély van a vírus tünetmentes jelenlétére és a bőrnövedékek későbbi, ismételt megjelenésére. A kiújulás megelőzéséhez rendszeres ellenőrzés szükséges, hiszen a beavatkozáskor még tünetmentes helyeken is lehetnek befertőződött sejtek. A vírushordozás megszüntetésére az általános vírusellenes immunvédekezést serkentő, szájon át alkalmazható készítmények (isoprinosine) alkalmazhatóak, melyeket hosszútávú kúrában, orvosi vénnyel és kontroll mellett alkalmazhatunk.

A már kialakult diszplázia vagy a laphámrák kezelése külön nőgyógyászati, sebészeti vagy onkológiai ellátást igényel. A méhnyakrák kezeléséről itt olvashat bővebben.

A HPV kezelésének befejeződéséig ne éljünk szexuális életet partnerünk egészsége érdekében.

Terhesség, szoptatás és HPV

Terhesség. Ha a kismama már teherbe esése előtt HPV hordozó volt, vagy terhessége alatt fertőződött alacsony rizikójú HPV-vel, akkor terhessége alatt a szervezet megváltozott immunológiai magatartása következtében előfordulhat, hogy korábbi tünetmentessége ellenére is jelentkeznek a szemölcsök. Ez esetben két kérdés merül fel: milyen veszélyt jelent maga a ferőzés a magzatra, illetve milyen terápia jöhet szóba a kismama számára?
Fontos tisztázni, hogy mai ismereteink szerint maga a HPV fertőzés nincsen hatással a baba fejlődésére és a terhesség természetes zajlására, tehát nem fenyeget koraszüléssel, fejlődési rendellenességek kialakulásával. Amennyiben a bőrtünet fájdalmas, nehezen tolerálható és panaszt okoz a kismamama számára, ezért nem halasztható az eltávolítás, leginkább az érzéstelenítési eljárásokat továbbá vegyszerek használatát nem igénylő beavatkozásokat preferáljuk (pl. fagyasztás, apró szemölcs esetén esetleg savas ecsetelés).
A hüvelyi szülés során világra jött kisded megkaphatja az édesanya fertőzését, és veszélyeztetett lesz a szájüreg-garat condylomatosus betegségének kialakulása szempontjából. A HPV szülőcsatornán történő átadásának valószínűsége szempontjából nincs érdemi különbség a kismama tünetmentes hordozása, vagy tünettel járó fertőzése között. Maga a nemi szemölcs a terhesség során tehát nem ellenjavallata a természetes hüvelyi szülésnek, hiszen ha a kismama hordozó, de tünetmentes, azzal ugyanúgy adott a fertőzés átadásának lehetősége.

Szoptatás. A vírus átadásának esélye még az anyatejben kimutatott vírus mellett is elenyésző az eddigi tanulmányok szerint. A kisded anyatejes táplálásának szempontjából a gyermeknek sokkal nagyobb az anyatejhez való hozzájutás haszna, mint a HPV anyatejjel való kiválasztódásának kockázata.

A HPV-fertőzés megelőzése

Ma már hazánkban is hozzáférhetőek változatos összetételű, a magas rizikójú típusok különböző kombinációit tartalmazó oltóanyagok, sőt, a HPV elleni védőoltás néhány éve része a magyar általános iskolás gyermekek oltási rendszerének, szabadon választható és ingyenesen igényelhető vakcina formájában. Az adott oltás a magas rizikójú típusok (16, 18) ellen nyújt védelmet, az oltási rendet betartva hosszú távon biztosítja az ellenálló képességet az oltott egyén számára. Minden tapasztalat azt erősíti meg, hogy a vakcina biztonságos és hatékony. A védőoltás egyelőre lányok számára igényelhető ingyenesen, ám szakemberek kiterjesztenék a programot fiúkra is.

A védelmet érdemes a nemi élet megkezdése előtt kialakítani, ám a vakcina későbbi életkorban, felnőttként is eredményes. Ezzel kapcsolatosan háziorvosa vagy bőrgyógyász illetve infektológus szakorvos tud tájékoztatást adni.

A fertőzés elkerülésének fontos része lehet a monogám életmód, továbbadásának megelőzéseként pedig a szexuális élettől való tartózkodás. Ahogy fentebb kifejtettük, az óvszer használat HPV esetén kevésbé hatékony megelőzési mód, mint más nemi betegségeknél.

Bővebben A HPV elleni oltás

Ez is érdekelheti Tévhitek és tények a HPV elleni vakcináról

Gyakori kérdések

Dr. Sarkadi Adrien

Dr. Gál Mónika

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink:
Dr. Sarkadi Adrien infektológus
;
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász

HPV || Méhnyakrák || Humán papillomavírus || Condyloma acuminatum || HPV-fertőzés
Vissza az eredeti oldalra