A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.

A betegség hirtelen, nagy vérveszteséget követően alakul ki. Ez bekövetkezhet nehéz szülés kapcsán, de balesetek után is létre jöhet olyankor, amikor a vérzés sokkot okoz. A szüléskor bekövetkező agyalapi mirigy károsodására hajlamosít az, hogy a terhesség alatt az agyalapi mirigy bővebben ellátott lesz erekkel, és a térfogata is megnő.

  Terhesség és gyermekvárás


Terhességről és gyermekvárásról a WEBBetegen

A nagy vérveszteség- általában több, mint 800 ml- következtében az agyalapi mirigyet ellátó erek összeszűkülnek, és a hiányzó vérellátás a hypophysis (agyalapi mirigy) károsodását okozza. Ennek következménye az, hogy az itt termelődő hormonok kiesnek, és az általuk irányított endokrin mirigyek működése károsodik.

A Sheehan-szindróma tünetei

Az első jel általában az, hogy a kismama nem tud szoptatni, nem indul meg, vagy nagyon gyorsan lecsökken a tejelválasztás. Ezt a prolactin nevű, tejelválasztásért felelős hormon kiesése okozza.
A többi hormon kiesésének is megjelennek lassan a tünetei.

  Hogyan kezelhető a Sheehan-szindróma?


A megfelelő hormonok pótlása ma már megoldható. A legtöbb készítmény tabletta formájában áll rendelkezésre. A kezelés irányítása endokrinológus szakorvos feladata.

A pajzsmirigyhormon termelést irányító TSH kiesése miatt nem termelődik megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon. Az ACTH, ami a mellékvese hormontermelését irányítaná szintén kiesik, ugyanúgy, mint az LH, FSH amelyek a nemi hormonok termeléséért felelősek, és a növekedési hormon is hiányozni fog.

A betegek fáradtak, étvágytalanok, nagyon lefogynak, kedvetlenek, sőt apátiások lesznek. Izomerejük jelentősen csökken.

Bőrük elvékonyodik, ráncos és száraz lesz, a pigmentáció csökken. A körmök is fénytelenné, töredezővé válnak. A hónalj és nemi szőrzet is megritkul, kihullik.

 

 Pajzsmirigy önvizsgálat
Ha valaki rendszeres időközönként elvégzi a pajzsmirigy önvizsgálatát, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz. Az pajzsmirigy önvizsgálat lépései

Állandó fázékonyságtól szenvednek, vérnyomásuk alacsony, vérszegénnyé válnak, székrekedés jön létre.

A libidó erőteljesen csökken, vagy meg is szűnik, a menses nem jelentkezik és a mellek is atrófiássá válnak. A gondolkodás meglassul, a betegek feledékennyek lesznek.

Érdekes módon, előfordulhat olyan eset is, amikor a hormonkiesés nem teljes így a beteg normál élethelyzetekben tünetmentes lehet, vagy olyan enyhék a tünetei, hogy nem fordít rájuk nagy figyelmet esetleg elhanyagolja a tüneteit.

 

Jódhiányos területek 
Magyarország területének 4/5 része enyhén vagy közepesen jódhiányos, mindössze az Alföld középső területén található megfelelő mennyiségű jód. Töltse ki pajzsmirigy kérdőívünket

Különösen érthető ez pl. kismamáknál, akik egyébként is leterheltek és így az örökös fáradtságnak tudják be az állapotukat.

Akkor van baj, ha ebből az állapotból kibillenti őket egy súlyosabb stressz, mint pl. műtét vagy fertőzéses megbetegedés.

Ilyenkor az addig is alacsony hormonellátottság a fokozott hormonigény miatt elégtelen lesz és nagyon súlyos állapotba sodródhat a beteg. Ilyenkor intenzív kezelés szükséges.

Hogyan diagnosztizálható a Sheehan-szindróma?

A pontos kórisme meghatározásában egyrészt segít a kórelőzmény, amiben a nagy vérveszteséggel járó szülés szerepelhet. Hormonszintek mérésével igazolható a csökkent hormontermelés. MRI vizsgálattal pedig, a morfológiát lehet tisztázni.

Dr. Fáklya Mónika
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Sheehan-szindróma || Szülés || Pajzsmirigy || Endokrin betegség ||
Vissza az eredeti oldalra