Gyomor- és nyombélfekély diéta

Gyomor- és nyombélfekélyes betegek diétájában az alapszabály: sokszor egyen keveset. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2-3 óránként kell táplálkozni, egy-egy alkalommal kevés ételt elfogyasztva, így valósítható meg, hogy a gyomor rövid időn át legyen üres, és így rövid ideig érvényesüljön a gyomorsav hatása.

A gyomorfekély téma cikkei

4/1 A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei
4/2 A gyomorfekély diagnosztizálása és kezelése
4/3 A gyomorfekély szövődményei
4/4 Gyomor- és nyombélfekély diéta

A diéta összeállításakor a következő alapvető tényeket kell ismerni:

1. A folyadékok rövid időn belül (max. 15-20 perc) kiürülnek a gyomorból, tehát nem jó a savlekötő hatásuk.

2. A zsiradékok (növényi és állati eredetű egyaránt) hosszú ideig maradnak a gyomorban, ráadásul csökkentik a gyomorsav elválasztásának mértékét. Inkább a növényi zsiradékok ajánlottak az állatiak vérzsírszintre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt. A naponta elfogyasztott zsírmennyiség 6 dkg-nál ne legyen több.

3. A fehérjék rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, sőt fokozzák a gyomorsavtermelést. Természetesen fogyasztani kell fehérjét is megfelelő arányban, hiszen elengedhetetlen tápanyagunk.

Az állati eredetű fehérjék közül a sovány és közepesen zsíros húsok fogyaszthatók (sertés-, marha-, baromfi-, halhús). Nem javasolt a rántott hús, illetve pörkölt formában való elkészítésük. A tej és a tejtermékek bevitele általában nem okoz panaszokat, a tojás és az abból készült ételek szintén fogyaszthatók.

4. A szénhidrátok közül a keményítő a legideálisabb a diétában. Bár csak rövid ideig marad a gyomorban, de nem serkenti a savelválasztást, és leköti a termelődött savat. A liszt, búzadara és rizs a diéta elemei, de a zsírban pirított formájuk kerülendő. A burgonya a zsírban sült formától eltekintve korlátozás nélkül fogyasztható.

A kenyér és péksütemények, piskóták, omlós sütemények, kekszek általában fogyaszthatók. Ezek ne legyenek túl sósak, illetve túl édesek. Kerülendők a zsíros tészták, vajas alapú krémek és fagylaltok.

5. Az erős fűszerek, a túlzott sózás és az édességek fokozzák a fekélyes panaszokat, ezért azok bevitelét mérsékelni kell. Szerepelhet a diétában a petrezselyem, zellerlevél, vanília, fahéj, szegfűszeg, méz, édes fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű, szerecsendió, babérlevél, hagymapép (a tisztított hagymát fél óra állás után fogyasszuk), snidling, fokhagymapép. Kisebb mennyiségben fogyasztható a paradicsompüré, citrom és az ecet is.

6. Az alkohol (főként a tömény szeszes italok) és a kávé fokozzák a savelválasztást, súlyosbíthatják a tüneteket. A gyengén elkészített tea (alacsony koffeintartalmú) engedélyezett. Kakaó korlátozás nélkül fogyasztható.

Elsavasodás és a szervezet sav-bázis háztartása
A gyomor által termelt sav nem vesz részt a szervezet sav-bázis háztartásában, ám a savtúltengés okozhat kellemetlen emésztőszervi panaszokat. A savi kémhatású gyomornedv termelődését fokozza a stressz, a gyomorfal feszülése, alkoholos italok fogyasztása. A túlzott savtermelés okozta panaszok tehát ezen tényezőknek tudhatók be, nem a szervezet „elsavasodása” miatti védekezésnek. A gyomorpanaszok jelentős részét ráadásul nem is a savtermelés megnövekedése, hanem a gyomornyálkahártya védekező mechanizmusainak károsodása okozza.

Mi okozza a túl sok gyomorsav termelődését, és mit tehetünk ellene?

7. Tilos a dohányzás.

8. A fekélybetegek gyakran panaszkodnak egyes zöldségfélék után kialakuló kellemetlen teltségérzésről. Ezek általában a hüvelyesek (szárazbab, sárgaborsó, lencse), káposztafélék (brokkoli, káposzta), uborka, zöldpaprika, retek. A panaszok enyhíthetők, ha ezeket fedő nélkül főzzük, mivel így a puffadást okozó illóolajok eltávoznak belőlük. A zöldségek közül a zsenge, rostszegény fajták fogyaszthatók.

9. A gyümölcsök közül a friss, érett gyümölcsök ajánlottak. Az apró magvas gyümölcsök kerülendők, a többi gyümölcs (leginkább az alma és a banán) egyéni tapasztalattól függően fogyasztható.

További diétás tanácsokért kattintson ide!

4/3 Szövődmények |4/4| Következő oldal

WEBBeteg

Forrás:  WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Gyomorfekély || Nyombélfekély || Diéta || Táplálkozás ||
Vissza az eredeti oldalra