Állandó fáradtságot érez étkezés után? Lehet, hogy IR-rel küzd

Az inzulinrezisztencia (IR) alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, ám igen sokrétű következményt vonhat maga után. A tünetei is igen változatosak, ilyen például az étkezést követő fáradtságérzet. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistáját kérdeztük.

Amennyiben az inzulin nincs jelen elegendő mennyiségben, illetve ha valamilyen okból nem képes ellátni feladatát, akkor zavar alakul ki az energia háztartásban.

Gyors felszívódású szénhidrátok bőséges fogyasztását követően (pl. fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek) hirtelen megnő a vércukorszint, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is, ennek következtében pedig leesik a glükózszint. Ez okozza az álmosságérzetet, a fáradékonyságot, és társulhat hozzá remegés, szapora szívverés is – avat be a részletekbe dr. Koppány Viktória.

A betegséget cukorterheléses laborvizsgálattal mutatják ki. Az inzulinrezisztencia vizsgálat során meghatározott mennyiségű cukrot kell elfogyasztani, és azt vizsgálják, hogy ez a cukor hogyan jelenik meg a vérben. A vizsgálat során többször vesznek vért: egyszer a cukor elfogyasztását megelőzően, majd ezt követően többször. A vér cukorszintjét minden mintában megmérik. Az inzulinrezisztencia vizsgálatot tovább lehet pontosítani, amennyiben nem csak a vér cukorszintjét határozzák meg, hanem megmérik az inzulinszintet is.

Bővebben Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

(Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus)

Inzulinrezisztencia || Inzulinszint || Fáradtság || Vércukor ||
Vissza az eredeti oldalra