K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?
A csontritkulás megelőzése, rizikófaktorai és kezelése

Az oszteoporózis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik. A csontritkulás megelőzése, rizikófaktorai és kezelése

Az úgynevezett postmenopauzális csontvesztés a nőket fenyegető egyik igencsak alattomos kórkép: a menstruáció elmaradtával bekövetkező hormonális változások hatására a csonttömeg fokozatosan megfogyatkozik, sűrűsége csökken és sokszor a legkisebb trauma hatására (esetleg anélkül is) roppan, törik, sérül. Ennek kivédésére intenzív kutatómunkák folynak, így került reflektorfénybe a K-vitaminok egyik típusa, nevezetesen a K2-vitamin.

Mire jó a K2-vitamin?

Ez a forma a K1-vitaminnál biológiailag hatékonyabbnak tűnik, hosszabb ideig jelen van a keringésben és hatáserőssége is nagyobb. A K-vitaminok sok más mellett részt vesznek olyan fehérjék enzimatikus átalakításában is, amelyek a csontok anyagcseréjében játszanak szerepet.

Tartós K-vitamin-hiányos állapotban éppen ezért a csontok károsodása, csontritkulás is az egyik vezető tünet lehet.

Bár a K2-vitamin több tejtermékünkben (túró, fermentált sajtok) is jelen van, a feltételezések szerint ez csekély mennyiség ahhoz, hogy az igazán jótékony csonthatását kifejthesse.

K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

Annak bizonyítására, hogy a rendszeresen, alacsony dózisban, kvázi „étrend-kiegészítőként” szedett K2-vitamin valóban képes a csontritkulás tüneteinek és magának a folyamatnak a mérséklésére, egy 3 évig tartó, több mint 200, egészséges, postmenopauzális korban levő hölgy bevonásával készült úgynevezett kettős vak próbát (amikor sem a beteg, sem az orvos nem tudja, vajon aktív hatóanyagot vagy csak placebót kap a beteg) végeztek.

Ennek során induláskor, valamint minden évben egy-egy alkalommal vérvizsgálatot végeztek, valamint alaposan áttekintették bizonyos, az oszteoporózis által leginkább sújtott csontterületek sűrűségét, tömegét, épségét.

Az eredményeket tekintve az első év mérési eredményei még nem hozták meg a nagy áttörést: azon túl, hogy a szervezet nyilván feltöltötte K-vitamin-raktárait, nem volt igazán meggyőző a vitamin pótlásának előnye.

Ezután azonban, a hónapok múlásával, egyre jobban karakterizálódott a K2-vitamin mindennapos, alacsony dózisú fogyasztásának jótékony hatása: a csontok minőségének alakulása, a hatóanyagot kapott nők csontozatának csontritkulással szembeni ellenállóssága egyre szignifikánsabban mutatkozott a kontroll, azaz placebót kapó asszonyoknál mért eredményekhez képest.

Szükséges-e az étrend-kiegészítő?

Mindezek alapján végül igazolódott a tény, hogy a K2-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásának igenis van létjogosultsága a postmenopauzális csontritkulás megelőzésében, illetve a kialakult formák mérséklésében. Ehhez azonban tartós, legalább egy évet meghaladó vitaminpótlás szükséges. Az, hogy más szervezetek számára hogyan jelentkezik ez a jótékony hatás (lásd: nem postmenopauzális), jelenleg is kutatások tárgyát képezi.

A csontritkulás kezelési lehetőségei

Korábban a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésének alapvető készítményei a hormonok voltak, azonban a hormonkezelés biztonságossága miatti aggályok miatt egyéb gyógymódok vették át a vezető szerepet. A csontritkulás kezelési lehetőségei

Olvasson tovább! K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

Dr. Lesznyák Judit

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit
Forrás: Osteológiai Közlemények

K2-vitamin || Csontritkulás || Oszteoporózis || Megelőzés ||
Vissza az eredeti oldalra