Felfekvés

A felfekvés olyan bőrelváltozás, melyet a felület keringési zavara okoz a tartósan fekvő betegek körében. Folyamatos nyomás alatt a bőr nem levegőzik, és először pirossá válik, majd hólyagos lesz. A bőr elhal és később a károsodás már a mélyebb szöveteket és a csontokat is érinti.

Az öntudatlan, vagy mozgásképtelen tartós fekvésre kényszerült betegek, körében gyakran előforduló elváltozás a felfekvés vagy decubitus. Nem csak idős embereknél fordul elő, hanem olyan fiataloknál, akik agyvérzést-, balesetet szenvedtek vagy izomsorvadásuk van. A túl szoros gipszpólya vagy kötés alatt is felléphet felfekvés.

Veszélyeztetett betegek

Vannak olyan veszélyeztetett betegek, akiknél nagyobb az esély a felfekvés kialakulására. Az idős emberek, akiknek hiányos a táplálkozása, érszűkülete van és nem megfelelő a várellátásuk. Cukorbetegek, daganatos betegek vagy gyenge immunrendszerű kliensek esetén a nem megfelelő anyagcsere, és lassú sebgyógyulás, felgyorsítja a seb felülfertőződési folyamatát.

Otthoni betegápolás


A hozzátartozók szerepe felbecsülhetetlen az agyérkatasztrófát (stroke) szenvedett beteg gyógyulásért folytatott küzdelemben. A családtagok viselkedése meghatározó a beteg rehabilitációjában, amely elősegítheti gyorsabb javulását, magányának oldódását, a reménytelenség érzésének csökkenését. Agyvérzést elszenvedett beteg otthoni gondozása és ápolása

A decubitus leggyakrabban a lapocka, derék, csípő, fenék, sarok területin alakul ki. A felfekvésnek különböző fokozatai vannak, annak megfelelően, hogy milyen mélységig érinti a szöveteket.

Az első stádium a bőrpír megjelenése, a terület meleg tapintatú és fájdalmassá válik. A második stádiumban már folyadékkal telt hólyagok jelennek meg.  A harmadik stádiumban a bőr szürkés - fekete lesz és elhal. Ezen terület száraz, vagy nedvező lehet. A negyedik stádiumban a szövetkárosodás egyre mélyebbre hatol és érintett lesz az izom, inak, majd a folyamat a csontokig hatol. A rossz keringésű kifekélyesedett szövet kivan téve a másodlagos bakteriális felülfertőződésnek.

A felfekvés kezelése

A kezelés igen elhúzódó és bonyolult, különböző szakterületek orvosainak, (rehabilitációs szakorvos, bőrgyógyász, sebész, immobilizációt kiváltó betegség kezelő orvosa) a gyógytornásznak és a háziorvosnak a szoros együttműködésére van szükség. A sebgyógyulás serkentésére olyan kötszerek állnak rendelkezésre, mely a seb típusának megfelelnek.

A felfekvés kialakulásának megelőzése

A prevenció legfőbb eszköze a beteg forgatása, mozgatása és a nyomáscsökkentést segítő antidecubitus eszközök használata. A beteg étrendjét energia-, fehérje- és vitamin tartalmú táplálékokkal kell kialakítani, amit táplálék kiegészítőkkel is lehet pótolni. A beteg minél előbbi mobilizálása, vérkeringésének javítása serkenti a seb gyógyulását, vagy megelőzi kialakulását. 

A felülfertőződés elkerülése érdekében ajánlott a gyakori speciális kötéscsere. Otthoni betegápolás során képzett nővérek látják el a beteget, megfelelő kötszert alkalmazva.

 

 Átstrukturált betegápolás, avagy előtérben az otthoni betegápolás


A hazánkban az elmúlt években végbemenő és jelenleg is tartó egészségügyi reformoknak és a kórházi ellátásban történő szemléletváltásnak köszönhetően mind nagyobb számú idős, beteg ember ellátására kerül sor a saját otthonában.
Az otthoni betegápolásról bővebben

(WEBBeteg)

Felfekvés || Bőrpír || Szövetkárosodás || ||
Vissza az eredeti oldalra