Hidrogénteszt - A laktózérzékenység kivizsgálása

Magyarországon minden harmadik ember laktózérzékeny. Az ő esetükben akár egy pohár tej elfogyasztása is hasmenést, hányást idézhet elő.

Laktóz intolerancia esetén a szervezet nem rendelkezik elegendő laktáz enzimmel, amely viszont elengedhetetlen a tejcukor felszívódásához. „Ha a tejcukor bomlatlanul megy keresztül a tápcsatornán, a szervezet számára nem hasznosítható.” – nyilatkozta Dr. Török Attila, gasztroenterológus.

Laktóz intolerancia gyanúja esetén

A tejcukor érzékenység kimutatásához hidrogéntesztet alkalmaznak. A vizsgálat során a betegnek először bele kell fújnia egy olyan készülékbe, amely a kilélegzett hidrogéngáz mennyiségét méri. Az első fújás után a pácienssel megitatnak egy magas tejcukor tartalmú folyadékot, majd 15 perc elteltével újabb fújás következik. Nyolcszor ismétlik meg a mérést, és összevetik a kapott értékeket. Tejcukor érzékenységre utal, ha az ötödik fújás után a kilélegzett hidrogén szintje 30 és 100 közötti értéket mutat.

Amennyiben bebizonyosodik a laktóz intolerancia, a betegnek kitüntetett figyelmet kell fordítania a táplálkozására, mert nem csak a tejtermékek tartalmaznak tejcukrot, hanem egyes édességek, felvágottak is. Ha mégsem akar lemondani ezekről az élelmiszerekről, akkor rágótabletta formájában hozzájuthat a hiányzó enzimhez. A gyógyszer elfogyasztása után a szervezetbe juttatott laktóz nem okoz panaszt.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A laktóz érzékenység egyrészt genetikailag kódolt, másrészt a laktáz aktivitásának megszűnése miatt kialakulhat 3-6 éves korban is. Az elváltozás tüneteinek felnőttkori megtapasztalására szintén sor kerülhet, amelynek a hátterében valamilyen egyéb betegség is állhat, de az élelmiszerekben található tartósítószerek is felelősek lehetnek, mert csökkentik a laktáz enzim számát.

(freepress.hu)

Laktóz intolerancia || Tejcukor || Tejtermék || ||
Vissza az eredeti oldalra