Madártej
Hozzávalók:
- 1,8 liter tej
- 15 dkg cukor
- rizsliszt
- 6 tojás
- vanília
- só
Elkészítés:
A tojásfehérjékből 5 dkg cukorral kemény habot verünk. Egy liter tejet felforralunk, majd a habból vizes evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni! Lassú tűzön főzzük, s ha félig már ?megszilárdultak?, óvatosan átfordítjuk. Amikor kész, kiszedjük és félretesszük. Ezután hozzáöntjük a tejhez a maradék tejet, teszünk bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd felforraljuk. A tojások sárgáját eldolgozzuk a maradék cukorral és 1-2 teáskanálnyi rizsliszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával felhígítjuk és lassan belecsurgatjuk a tejbe. Kevergetve főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik. Forrnia nem szabad! Ekkor félrehúzzuk és kiszedjük belőle a vaníliát. Belekeverünk egy pici vajdarabot, ettől fényesebb lesz. A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, megszórjuk mazsolával vagy csoki reszelékkel, s a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.
Hasonló receptek
Gofri kukorica- és rizslisztből
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Hasnyálmirigy, Epebetegség, Gyomorfekély, Keringési problémák, Mogyorómentes
Vargabéles
Desszert, Közepes
Epebetegség, Mogyorómentes
Almás krémes
Desszert, Közepes
Hízókúra, Mogyorómentes